Baarmoederkanker

Baarmoederkanker is een kwaadaardige aandoening van het slijmvlies van de baarmoederholte. Elk jaar ontstaat bij ongeveer 1400 vrouwen in Nederland baarmoederkanker. De ziekte komt het meest voor bij vrouwen tussen de 55 en 80 jaar en zelden op jongere leeftijd. 

Baarmoederkanker is kanker van de baarmoeder en ontstaat bijna altijd, in negen van de tien keer, in het slijmvlies (het endometrium) van de baarmoederholte. Een andere naam voor baarmoederkanker is endometriumcarcinoom. Minder vaak ontstaat baarmoederkanker in de wand van de baarmoeder, in de bindweefsel-spierlaag. Deze vorm heet uterussarcoom.

Klachten
Meestal uit baarmoederkanker zich door bloedverlies na de overgang of onregelmatig bloedverlies.

Onderzoek
Mogelijke onderzoeken:

  • Inwendig gynaecologisch onderzoek
  • Gynaecologische echoscopie
  • Diagnostische hysteroscopie
  • Beeldvorming

Behandeling
De behandeling is afhankelijk van het stadium waarin de baarmoederkanker wordt ontdekt. De behandeling kan bestaan uit een operatie waarbij de baarmoeder en eierstokken worden verwijderd, bestraling en soms een behandeling met hormonen of medicijnen. De kans op genezing is afhankelijk van het stadium waarin de ziekte wordt ontdekt.

Gynaecologie / Verloskunde

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Gynaecologie / Verloskunde.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Gynaecologie / Verloskunde

Afdeling A 01, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7019
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur