Een elektrocardiogram (ecg) is een hartonderzoek. Het geeft informatie over de werking en de toestand van uw hart. Bij een ecg meten elektrodes de elektrische stroom in uw hart en ‘tekenen’ ze de stroom met lijntjes op papier. Deze lijntjes hebben een bepaald patroon. Sommige hartafwijkingen worden vastgesteld met een ecg, omdat ze een speciaal patroon geven op het ecg. Het ecg wordt beoordeeld door een specialist.

Het is mogelijk dat u een ecg krijgt bij een algemeen onderzoek naar uw lichamelijke conditie. Dit kan gebeuren als u bijvoorbeeld een operatie moet ondergaan en uw arts wil vaststellen of u bepaalde risico’s loopt. Het ecg is dan een onderdeel van dat algemene onderzoek.

Uitvoering
De huid wordt plaatselijk vochtig gesprayd met contact spray. Op het boven lichaam, zonodig op de polsen en op de enkels worden de elektrodes aangesloten.

Voor kinderen van 0 tot 5 jaar, worden er speciale plakkers gebruikt.
Deze plakkers worden op de armen, benen en borst bevestigd, waaraan de elektrodes komen.

Het is belangrijk dat u stil en ontspannen blijft liggen. Zonder dat u er iets van voelt, wordt de elektrische activiteit van het hart gemeten. Het onderzoek duurt enkele minuten.

Uitslag
U krijgt géén uitslag als het ecg gemaakt wordt, ter voorbereiding op een operatie en er geen bijzonderheden op het ecg te zien zijn. In de andere gevallen hoort u de uitslag van uw behandelend arts.

Vragen of problemen
Als u nog vragen heeft over het onderzoek, dan kunt u de ecg-laborante om uitleg vragen.

Specialismen & afdelingen