Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij het slijmvlies van de laatste 50 centimeter van de dikke darm bekeken wordt.

Dit gebeurt met behulp van een flexibele slang (sigmoïdoscoop) via de anus.

Voorbereiding
Het onderzoek kan alleen goed uitgevoerd worden als het laatste deel van uw dikke darm helemaal leeg is. Van de specialist krijgt u een recept mee voor de voorbereiding. Volg de aanwijzingen op het recept en/of de mondelinge aanwijzingen van de spreekuurassistente. Tijdens het onderzoek kunt u het beste gemakkelijk zittende kleding dragen.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzij. Via de anus wordt de sigmoïdoscoop in de endeldarm ingebracht.

Vervolgens wordt de scoop steeds verder in de darm gebracht. Om de darm te ontplooien en een goed zicht te verkrijgen, wordt daarbij via de scoop wat lucht ingeblazen. Door het opvoeren van de scoop en het inblazen van lucht rekt de darmwand uit. Hierdoor kunnen krampen optreden die als pijnlijk worden ervaren. Ook kan een gevoel van aandrang optreden. Geneer u niet om tijdens het onderzoek lucht te laten ontsnappen. Het ophouden van lucht doet de krampen toenemen.

Zo nodig wordt tijdens het onderzoek een stukje weefsel (biopt) of poliep weggenomen voor onderzoek.

Duur van het onderzoek
Het onderzoek neemt ongeveer 15 minuten in beslag. Wanneer tijdens het onderzoek poliepen worden verwijderd, kan het langer duren.

De uitslag
Na afloop van het onderzoek bespreekt de specialist de resultaten met u. De uitslag van het weefselonderzoek is echter niet meteen beschikbaar. Hierover maakt de specialist nadere afspraken met u.

Na het onderzoek
Na het onderzoek kunt u het beste proberen op het toilet de ingeblazen lucht kwijt te raken. Eventuele pijn en krampen verdwijnen meestal binnen een uur.

Vragen
Als u nog vragen heeft over de sigmoïdoscopie, dan geeft de verpleegkundige van het Behandelcentrum u graag meer uitleg. Ook kunt u bij de assistente van de specialist vragen naar de folder over sigmoïdoscopie van de Maag- Lever- Darmstichting.

Specialismen & afdelingen