Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Deze behandeling wordt toegepast bij artrose. Dit is een aandoening van de gewrichten, in het dagelijks leven ook wel slijtage genoemd. Bij artrose wordt het gewrichtskraakbeen langzamerhand afgebroken. Door artrose in een gewricht kan ook de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) verminderd zijn. Gewrichtsvloeistof werkt als een soort schokdemper voor botten en gewrichten. Het smeert ook de gewrichten en voedt het kraakbeen. Bij een verminderde kwaliteit van de gewrichtsvloeistof kan belasting van het gewricht pijn geven.

Hyaluronzuur (Durolane) vervangt de smerende en schokdempende eigenschappen van de gewrichtsvloeistof. Het vermindert de pijn in het gewricht en zorgt voor een verhoging van het schokabsorberend vermogen van het gewricht.

Belangrijk om te melden
Neemt u altijd (voor uw behandeling) contact op met de polikliniek Pijngeneeskunde als een van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling.

 • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen
  De pijnspecialist bespreekt met u of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
 • Een (mogelijke) zwangerschap
  Tijdens de behandeling wordt gebruik gemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
 • Suikerziekte
 • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleister.

De dag van de behandeling
De behandeling vindt plaats in de behandelkamers, locatie C36. Vanaf de hoofdingang volgt u rechts de gele route (31 t/m 50).

U meldt zich op tijd bij de balie van het Behandelcentrum. U kunt daarna plaatsnemen in de wachtruimte.

Vanwege het gebruik van röntgenstralen kan een eventuele begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Meestal bent u na 1 uur al klaar, maar rekent u op een verblijf in het ziekenhuis van ongeveer 2 uur. Uw begeleider kan tijdens uw behandeling gebruikmaken van het restaurant in de hal.

De behandeling

Voor behandeling van de knie ontbloot u de plek van de injectie (u hoeft zich niet helemaal uit te kleden). U gaat zitten op de rand van de behandeltafel, waarbij de benen vrij van de grond zijn. De huid wordt gedesinfecteerd en afgedekt met een steriele doek. Vervolgens wordt een naald in het gewricht geplaatst en wordt hyaluronzuur ingespoten. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt.

Na de behandeling wordt u naar de nazorgkamer gebracht. Daar blijft u nog ongeveer een uur onder controle van de verpleegkundige.

Bijwerkingen en complicaties
Soms ontstaat na de behandeling een lichte pijn en kan wat warmte en stijfheid van het gewricht optreden.

De kans op complicaties is erg klein. Mogelijke complicaties zijn:

 • infectie ter hoogte van de injectieplaats;
 • bloeding ter hoogte van de injectieplaats;
 • allergische reactie.

Naar huis
Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand anders u naar huis brengt.

Weer thuis
Na de behandeling kunt u pijn krijgen. Eventuele napijn kan enkele dagen aanhouden. U kunt hiervoor eventueel een pijnstiller innemen, bijvoorbeeld paracetamol. De pleister op de prikplaats mag u ’s avonds of de volgende dag verwijderen. U kunt na het verwijderen van de pleister weer douchen en baden.

Resultaat
Sommige patiënten voelen het effect van hyaluronzuur kort na de injectie, maar bij andere duurt het 2-3 weken. Een maximaal effect wordt pas na 3 maanden verwacht.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Pijngeneeskunde via telefoonnummer 020 – 755 7010.

Specialismen & afdelingen