Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

EVLA (endoveneuze laser ablatie) is een laserbehandeling om spataderen te laten krimpen en uiteindelijk te laten verdwijnen. De behandeling wordt onder een plaatselijke verdoving uitgevoerd waardoor u weinig tot geen pijn zult voelen.

Locatie
De behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum, afdeling C 43. U kunt zich op de afgesproken tijd melden.

Voorbereiding

  • U bespreekt van tevoren met uw arts of u dient te stoppen met bloedverdunners.
  • U kunt het beste ruime kleding dragen tijdens de behandeling. Liever geen lange onderbroek.
  • Direct na de behandeling wordt een steunkous aangedaan. Deze krijgt u na de behandeling; u hoeft hiervoor niets te doen.
  • U mag direct na de behandeling niet zelf autorijden. Als u met de auto komt, raden wij u aan u te laten ophalen.
  • Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen zalf of crèmes op uw benen te smeren.

De behandeling
Bij de laserbehandeling wordt onder echogeleiding en onder lokale verdoving een behandeldraad in de te behandelen spatader ingebracht. Daarna volgt een aantal prikken om het gebied rond het verloop van de ader te verdoven. Vervolgens wordt de draad geactiveerd en langzaam teruggetrokken uit de ader. Door de hitte van de laser wordt de ader opzettelijk beschadigd, zodat deze verandert in littekenweefsel.

Risico’s en complicaties
Complicaties of ongewenste bijwerkingen treden gelukkig zelden op. In sommige gevallen kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen voorkomen:

  • (oppervlakkige) trombose;
  • ontsteking of blauwe plek (hematoom);
  • huidverkleuring;
  • verdoofd gevoel van de huid;
  • allergische reactie.

Deze reacties zijn in de meeste gevallen van tijdelijke aard.

Duur
Deze behandeling duurt ongeveer een half uur per ader.

Na de behandeling
Direct na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Deze dient u in principe 3 dagen, dag en nacht, aan te houden. Er wordt ook een gaas achtergelaten onder de kous; dit mag de ochtend na de behandeling onder de kous vandaan getrokken worden. De pleistertjes mogen eraf als de kous uit mag.

Een trekkend gevoel of pijn in het behandelde gebied kan zo’n 2 weken aanhouden en is normaal. U kunt ook blauwe plekken in het behandelde gebied zien of verhardingen voelen. Dit is normaal en kan enkele weken aanhouden.

Voor eventuele napijn kunt u paracetamol nemen.

Als een huidverkleuring is ontstaan na de behandeling, wordt geadviseerd om met uw been uit de zon te blijven zolang de verkleuring aanwezig is. In sommige gevallen kan dit een aantal maanden duren. Ook wordt sporten, zwemmen, baden of saunabezoek afgeraden in de eerste 2 weken na de behandeling.

Controle
U krijgt een controleafspraak bij uw arts om het resultaat van de behandeling te bespreken. Dit kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak in het ziekenhuis.

Vragen/contact
Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze folder of de behandeling, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie, via telefoonnummer 020 – 755 7014.

Maakt u zich zorgen? Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de receptie van Ziekenhuis Amstelland, via telefoonnummer 020 – 755 7000. U wordt dan doorverbonden met de dienstdoende arts.

Specialismen & afdelingen