Een bronchoscopie is een onderzoek van de luchtwegen. Het onderzoek heeft tot doel het inwendige van de luchtwegen te bekijken en de aanwezigheid van eventuele afwijkingen te beoordelen. Het onderzoek wordt gedaan met een buigzaam en bestuurbaar kijkinstrument (endoscoop). Dit is een slangetje van 6 mm dik.

Een bronchoscopie vindt plaats op de afdeling Endoscopie in het Behandelcentrum.

Voorbereiding
Tot zes uur voor de afgesproken tijd kunt u nog een lichte maaltijd gebruiken: een kopje thee en belegd beschuitje. Hierna mag u niets meer eten of drinken. Ook mag u dan geen medicijnen meer innemen, tenzij u iets anders heeft afgesproken met de specialist.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de balie van de scopieafdeling in het Behandelcentrum (C 41). Wij verzoeken u om uw patiëntenkaart mee te nemen.

Onderzoek
Ter voorbereiding op de bronchoscopie wordt de keel verdoofd met een spray. Na een aantal malen sprayen krijgt u een dik gevoel in de keel; het lijkt dan alsof u wat moeilijker kunt slikken.

Na het sprayen wordt een verdovingsvloeistof in de luchtpijp (en eventueel in de neus) gedruppeld. Zo nodig dient de longarts tijdens de endoscopie extra verdoving toe.

Tijdens het onderzoek krijgt u een meetapparaatje (knijper) om de vinger om de polsslag en het zuurstofgehalte in het bloed te meten.

De endoscoop wordt via de neus of mond ingebracht terwijl u op uw rug ligt. Via de endoscoop kan slijm worden afgezogen en hierdoor kan de specialist de longen beter bekijken.

De bronchoscopie is niet pijnlijk en belemmert de ademhaling niet.

Biopsie
Soms is het ook nodig een stukje weefsel weg te nemen (= biopsie) voor microscopisch onderzoek. Dit is niet gevaarlijk. Een biopsie doet over het algemeen geen pijn. Na een biopsie is het mogelijk dat u nog enkele dagen wat bloed opgeeft bij het hoesten.

Belangrijk
Als u bloedverdunnende medicijnen gebruikt of overgevoelig bent voor bepaalde medicijnen meldt u dit dan vóór de biopsie aan de verpleegkundige van de Endoscopie-afdeling.

Duur bronchoscopie
De voorbereiding voor het onderzoek duurt 15 minuten. Het onderzoek zelf duurt ongeveer 10 tot 30 minuten.

Na het onderzoek
Wanneer de bronchoscopie poliklinisch uitgevoerd is kunt u beter niet zelf een voertuig besturen. Wij raden u aan om zich door iemand naar huis te laten begeleiden. Na de bronchoscopie mag u twee uur niets eten en drinken. U kunt zich verslikken, omdat de keel dan nog verdoofd is. Na twee uur mag u een slokje water. Als dit goed gaat kunt u weer eten en drinken.

Uitslag
Na afloop van het onderzoek bespreekt de specialist met u wat er gezien werd. Ook worden eventuele verdere afspraken met u gemaakt.

Vragen
Als u nog vragen heeft over de bronchoscopie dan kunt u de verpleegkundige van het Behandelcentrum om uitleg vragen.

Specialismen & afdelingen