De overgang is het einde van de vruchtbare periode van een vrouw. Tijdens deze levensfase stoppen de eierstokken geleidelijk met het produceren van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen.

Dit oestrogeen heeft invloed op talrijke functies in het lichaam, zoals hart- en bloedvaten, borsten en urinewegen. Door de vermindering van de oestrogeenproductie verandert er tijdens de overgang veel in het vrouwelijk lichaam. Hierdoor kunnen klachten optreden, zoals onregelmatig bloedverlies, opvliegers, slecht slapen, spier- en gewrichtspijn, stemmingswisselingen, geen zin in vrijen, depressieve buien en hoofdpijn. Het is goed te beseffen dat de overgang geen ziekte is, maar dat u er wel veel klachten van kunt hebben.

De overgang kan variëren van geen klachten tot een periode van meerdere jaren met aanhoudende klachten van wisselende intensiteit. Het is een belangrijke fase in het leven van een vrouw.

Ziekenhuis Amstelland heeft een speciale Menopauze polikliniek, waar u terecht kunt met problemen rond de overgang. U heeft hiervoor een verwijzing van uw huisarts nodig. Het doel is dat u vooraf aan het consult al een e-mail krijgt (via Inforium) met een informatiefilmpje over de behandelingsmogelijkheden van overgangsklachten met uitleg over de voordelen en eventuele nadelen.

Kijk voor meer informatie op de website vrouwenindeovergang (zie link hieronder). Deze website biedt betrouwbare informatie aan vrouwen in de overgang. De Redactieraad bestaat uit gynaecologen, verpleegkundig overgangsconsulenten van de VVOC en een seksuologe. Alle teksten zijn up-to-date aangepast en de site bevat ook veel informatie volgens de laatste richtlijnen. Jaarlijks weten al 235.000 vrouwen deze website te vinden. Het doel is vrouwen te bereiken en de overgang uit de taboesfeer te halen en beter bespreekbaar te maken.

Katinka Overmars, gynaecoloog in Ziekenhuis Amstelland is één van de redacteuren.

Specialismen & afdelingen