Een HysteroSalpingoGrafie (HSG) heet ook wel een baarmoederfoto. Met een HSG brengen we de baarmoederholte en de eileiders in beeld. De gynaecoloog doet dit onderzoek op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. De gynaecoloog vraagt tijdens het onderzoek naar uw laatste menstruatiedatum, noteert u die datum. Ook is het van belang dat uw blaas leeg is. U kunt naar het toilet bij uw kleedhokje. Bent u allergisch voor jodium, meldt u dit dan vóór het onderzoek aan de radiodiagnostisch laborant of gynaecoloog.

Onderzoek

U ligt op een röntgentafel in de ‘gynaecologische houding’. De baarmoedermond wordt gedesinfecteerd met een niet prikkende jodium. Vervolgens plaatst de gynaecoloog een katheter (slangetje) in de baarmoedermond. Via deze katheter wordt een contrastvloeistof ingespoten, waardoor de baarmoeder en de eileiders zichtbaar worden op de röntgenfoto’s. Dit kan een onaangenaam gevoel zijn. Tijdens de HSG worden er röntgenfoto’s gemaakt. Als de foto’s klaar zijn, verwijdert de gynaecoloog de katheter. U krijgt u een handdoek, washandje en maandverband mee naar het toilet. Soms wordt na een half uur nog een foto gemaakt.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Uitslag

De gynaecoloog bespreekt de uitslag met u.

 

Specialismen & afdelingen