Een PICC-lijn is een speciaal type lijn dat in een ader (intraveneus) wordt ingebracht (ook wel infuus genoemd). Het is een dunne, flexibele katheter die wordt geplaatst als u voor langere tijd intraveneuze (iv) therapie moet ondergaan. Via deze lijn kan men alle soorten iv-medicatie/vloeistoffen toedienen. Deze lijn is daarnaast geschikt voor het toedienen of afnemen van bloed(producten) en het toedienen van contrastvloeistof als u een CT-scan moet ondergaan.

Met de juiste zorg en aandacht is de PICC-lijn een zeer veilige manier om medicijnen toe te dienen. Een belangrijk bijkomend voordeel is dat pijn wordt voorkomen, omdat u voor meerdere behandelingen maar één keer geprikt hoeft te worden.

Waar en door wie vindt het inbrengen plaats?
De PICC-lijn wordt meestal geplaatst in de radiologiekamer, aan het bed van de patiënt of in een operatie- of onderzoekskamer. Een PICC-lijn wordt ingebracht door een arts of verpleegkundige die hiervoor speciaal is opgeleid.

Hoe wordt een PICC-lijn ingebracht?
De PICC-lijn wordt ingebracht in een ader in de bovenarm en eindigt net boven het hart. Daarom wordt deze een centrale katheter genoemd. Er wordt in beide armen gezocht naar een geschikt bloedvat met behulp van een echoapparaat. U wordt vervolgens afgedekt met steriele doeken. Er wordt een stuwband rond uw arm gedaan en vervolgens wordt het bloedvat aangeprikt. Dit voelt aan als het aanprikken met een naald.

Vervolgens wordt u plaatselijk verdoofd; dit geeft een prikkelend gevoel. Via een ingebrachte voerdraad wordt de PICC-lijn opgevoerd tot vlak bij het hart. Hier voelt u niets van. De katheter wordt afgedekt met een fixerende pleister. Er wordt een röntgenfoto gemaakt om de plaats van de katheter vast te leggen. Bij het plaatsen van een PICC-lijn komt een klein beetje bloed vrij.

Verzorging PICC-lijn
Maximaal 24 uur nadat de PICC-lijn is ingebracht, wordt het verband vervangen. De PICC-lijn wordt hierna opnieuw steriel verbonden. Dit gebeurt op de afdeling (als u opgenomen bent), op de afdeling voor dagbehandeling of bij uw thuis door een gespecialiseerde thuiszorgverpleegkundige.

Om ervoor te zorgen dat de PICC-lijn blijft functioneren, is het extra belangrijk dat deze niet geïnfecteerd raakt. De katheter moet daarom wekelijks worden doorgespoten, ook als deze niet in gebruik is. Dit kan op de (poli)kliniek of via de thuiszorg gedaan worden. De verpleegkundige geeft u hierover meer informatie.

Alle nieuwe patiënten die een PICC-lijn krijgen, moeten de verbandmaterialen bij de apotheek ophalen. De eerste levering met materialen voor de verzorging van de PICC-lijn krijgt u mee van het ziekenhuis. De materialen die hierna nog nodig zijn voor de verzorging van de PICC-lijn, worden helaas niet door het ziekenhuis vergoed.

Deze rekening kunt u zelf bij uw verzekeraar indienen. We wijzen u er wel op dat niet alle verzekeraars deze verbandmaterialen vergoeden.

Wanneer contact opnemen?
Zolang u de PICC-lijn heeft, is het belangrijk om op tijd eventuele klachten aan te geven. Let op bij:

  • roodheid, zwelling en gevoeligheid rondom de insteekplaats;
  • pijn of zwelling van de bovenarm, nek of borstkas;
  • koorts en/of rillingen;
  • kortademigheid of hoesten;
  • verplaatsing van de katheter;
  • bloeding of lekkage bij de insteekplaats;
  • loskomen van het verband.

Neem in deze situaties direct contact op met het ziekenhuis.

Telefoonnummers
U kunt ons bereiken via de volgende telefoonnummers.

Maandag t/m vrijdag tijdens kantooruren:

  • verpleegkundig specialist oncologie of oncologieverpleegkundige:
    020 – 755 7035
  • verpleegkundigen van dagbehandeling: 020 – 755 6629

Avond, nacht en weekend:

  • algemeen telefoonnummer van Ziekenhuis Amstelland:
    020 – 755 7000

Specialismen & afdelingen