Pityriasis rosea is een onschuldige huidziekte met vlekjes waar kleine schilfers vanaf komen. De vlekjes hebben een roze tot rode kleur en kunnen jeuken. De aandoening komt vooral voor bij jongeren en geneest vanzelf binnen 6 tot 8 weken.

Hoe krijgt u pityriasis rosea?
Waarschijnlijk is de oorzaak een virus.

Hoe ziet pityriasis rosea eruit?
Meestal ziet u het eerst een rode plek met schilfers. De plek is rond of ovaal en 2 tot 5 centimeter groot. Deze plek wordt vaak de ‘moederplek’ genoemd. Daarna krijgt u binnen 1 tot 2 weken een uitgebreide uitslag op uw huid met roze tot rode ovale plekjes met schilfers. Deze plekjes zijn kleiner dan de moederplek en ook minder fel van kleur.

Geeft pityriasis rosea klachten?
Sommige mensen hebben klachten die op griep lijken voordat de uitslag op de huid begint. Van de uitslag op uw huid kunt u jeuk krijgen. Daar kunt u last van hebben.

Hoe weet uw arts of u pityriasis rosea heeft?
Door het verhaal dat u vertelt en hoe de uitslag eruit ziet, weet uw arts dat u pityriasis rosea heeft. Als de arts twijfelt, wordt er bloedonderzoek gedaan. Ook kan het nodig zijn dat hij een stukje huid afneemt voor onderzoek. U krijgt hiervoor een plaatselijke verdoving van uw huid.

Moet u behandeld worden voor pityriasis rosea?
Nee, pityriasis rosea verdwijnt vanzelf binnen 6 tot 8 weken. Bij sommige mensen duurt het wat langer (3 tot 5 maanden) voordat pityriasis rosea verdwijnt, maar dat is een uitzondering.

Is er wel behandeling voor pityriasis rosea?
Als u erg last van de jeuk heeft, kan uw arts u een crème of zalf geven of tabletten tegen de jeuk.

Kan pityriasis rosea weer terugkomen?
Pityriasis rosea verdwijnt vanzelf en gaat helemaal weg. De vlekken die op uw huid hebben gezeten kunnen nog een poosje wat lichter of donkerder van kleur blijven. Meestal verdwijnen deze vlekken na één zomer. Het komt bijna niet voor dat u nog een keer last krijgt van pityriasis rosea.

Specialismen & afdelingen