De Qutenza-pleister bevat capsaïcine. Dit is de stof die pepers heet maakt. Door het plaatsen van de Qutenza-pleister op de pijnlijke plaats wordt de capsaïcine opgenomen in de huid. Doordat de capsaïcine zich hecht aan de zenuwuiteinden worden deze voor een bepaalde periode minder gevoelig wat resulteert in pijnvermindering.

De behandeling vindt plaats op de Poli Pijngeneeskunde en wordt uitgevoerd door de verpleegkundig pijnconsulent. De duur van de behandeling zal, afhankelijk van de te behandelen plaats, ongeveer 1-1,5 uur zijn.

Zorg dat u iets te doen heeft in deze tijd. Neem bijvoorbeeld een boek, tijdschrift, telefoon of tablet mee. U blijft tijdens de gehele behandeling in de kamer op de Poli Pijnbestrijding.

Wij adviseren u om na de behandeling niet zelfstandig naar huis te rijden.

Wanneer mag u niet behandeld worden

 • Bij overgevoeligheid voor de werkzame stof (capsaïcine).
 • Bij overgevoeligheid voor één van de hulpstoffen (butylhydroxyanisol).
 • Een (mogelijke) zwangerschap en bij het geven van borstvoeding.
 • Bij cardiovasculaire aandoeningen zoals bijvoorbeeld hypertensie.
 • Indien u wonden heeft of uw huid beschadigd is op de te behandelen plaats.

Voorbereiding op de behandeling

 • Was de te behandelen plaats goed met water en zeep.
 • Scheer uw huid niet met een scheermesje. (Indien het wel nodig is het gebied te scheren gebruik dan een tondeuse enkele dagen voor de behandeling).
 • Scrub uw huid niet.
 • Smeer geen crème of lotion op uw huid.
 • Trek kleding aan die fijn en niet te strak zit.
 • U kunt, indien u deze niet standaard inneemt, Paracetamol 1000 mg thuis voor de behandeling innemen.
 • Zorg voor vervoer naar huis.

Tijdens de behandeling

De pijnconsulent inspecteert de te behandelen plaats op defecten aan de huid. Uw bloeddruk zal gemeten worden en er zal gevraagd worden naar de pijnscore op dat moment. Tevens zal de door u gebruikte medicatie besproken worden.

Alvorens de pleister te plaatsen zal de pijnconsulent met behulp van een wattenstokje de te behandelen plaats bepalen en deze aftekenen met een stift. (Indien u zelf precies aan kunt geven waar de pijnklachten zitten kunt u dit samen met de pijnconsulent aftekenen).

De pijnconsulent zorgt dat de pleister precies op het afgetekende gebied geplaatst wordt.

Om de pleister goed op zijn plaats te houden zal er een zwachtel of verband gebruikt worden.

Afhankelijk van de locatie van het te behandelen gebied zal de pleister 30 minuten bij voeten en 60 minuten op overige plaatsen blijven zitten. Indien u tijdens de behandeling pijnklachten ervaart geef dit dan aan bij de pijnconsulent. Dan kan de plaats waar de pleister op zit gekoeld worden met een coolpack of kan extra pijnmedicatie worden gegeven.

Is de tijd voorbij dan zal het verband en de pleister van uw huid gehaald worden.

Er zal een gel op de behandelde plaats gesmeerd worden om alle restjes van de pleister makkelijk te kunnen verwijderen. Deze gel zal een minuut blijven zitten en daarna wordt deze verwijderd. Vervolgens zal de behandelde plaats gewassen worden met water en zeep en goed gedroogd worden.

Na de behandeling

 • Na de behandeling kan de huid rood zijn, ook kunt u een brandend gevoel hebben op de plaats waar de pleister geplaatst is. Meestal is dit na een paar dagen weer weg. Hiervoor kunt u een coolpack gebruiken uit de koelkast. Let op! De coolpack mag niet bevroren zijn en geen direct contact maken met uw huid. Wikkel de coolpack in een theedoek of handdoek. U kunt ook natte washandjes of handdoeken gebruiken om te koelen.
 • Het is verstandig de eerste dagen niet onder een warme douche of in een warm bad te gaan.
 • Ga niet met de huid in de zon zitten.
 • Ga de eerste dagen niet sporten.
 • Neem, indien nodig, de voorgeschreven pijnmedicatie voor na de behandeling in.

De verpleegkundig pijnconsulent neemt 3 weken na de behandeling telefonisch contact met u op om de behandeling te evalueren. Indien de behandeling effect heeft gehad kan deze na 4 maanden herhaald worden.

Bijwerkingen

Naast roodheid en een brandend gevoel kunt u op de behandelde plaats gedurende een aantal dagen last hebben van jeuk, bultjes, blaren, zwelling of een droge huid. De volgende bijwerkingen komen zelden voor: Hoge bloeddruk, versnelde hartslag of een verminderd gevoel. Wanneer u in aanraking bent gekomen met de capsaïcine bij uw ogen of mond kan er vermindering van smaak, oogirritatie, hoesten of misselijkheid optreden.

Vragen?

Heeft u na het lezen van deze folder of na de Qutenza behandeling nog vragen? Neemt u gerust contact op met de Poli Pijnbestrijding via telefoonnummer 020 – 755 7010.

Specialismen & afdelingen