U heeft een Hewitt-brace voor de behandeling van een wervelbreuk. In deze folder vindt u meer informatie over het gebruik van de brace en een aanleginstructie.

Wat is een Hewitt-brace?
De Hewitt-brace bestaat uit een aluminium frame met steunpunten op het borstbeen, in de rug en op het bekken, vandaar de naam 3-puntsbrace. De brace zorgt ervoor dat er zo min mogelijk buig- en draaikrachten op de aangedane wervel(s) komen. Op de steunpunten ervaart u enige druk. Door zelf de gedwongen houding van de brace aan te nemen, vermindert de druk. In sommige gevallen kan dit spierpijn veroorzaken.

 Hoe gebruikt u de Hewitt-brace?
U draagt uw Hewitt-brace tijdens het mobiliseren, dus zodra u uit bed gaat moet u de brace dragen. Zodra u terug naar bed gaat – dus ook tijdens slapen – mag de brace af, tenzij uw behandelend arts anders voorschrijft.
Tijdens rechtop zitten heeft de brace de neiging om omhoog te schuiven. Zorg dat de brace op de juiste hoogte zit voordat u gaat zitten. U zit het beste op een rechte stoel of op een kruk. Als de brace druk geeft op de steunpunten of te veel omhoog schuift tijdens het zitten, is dit vaak een signaal dat u de gedwongen houding niet meer vol kunt houden. Dan is het beter om te gaan liggen en rust te nemen. Dit kan soms al binnen 10 minuten zijn.

Persoonlijke verzorging en kleding
Als uw behandelend arts aangeeft dat u staand kunt douchen, mag u de brace staand in de douche afdoen. U mag niet douchen terwijl u de brace draagt. Zodra de brace los is, mag u niet meer bukken of draaien met uw rug. Zorg er dus voor dat u alle douchemiddelen binnen handbereik heeft staan voordat u de brace afdoet.

U kunt het beste onder de brace een strak T-shirt of hemd dragen. Eventuele andere kleding draagt u over de brace.

Hoelang moet u de brace dragen?
Hoelang u de brace moet dragen, hangt af van de reden waarom u de brace krijgt en welke behandeling de arts heeft voorgeschreven.
Gemiddeld moet de brace 6 weken gedragen worden.

Contact
Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met:

 • Gipskamer: 020 – 755 7120
  (maan- t/m vrijdag, 8.30-16.30 uur)
 • Spoedeisende Hulp via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis: 020 – 7557000

Afdoen van de Hewitt-brace
U moet de Hewitt-brace altijd dragen zoals uw arts u heeft verteld. Zodra de Hewitt-brace los of af is, moet u zeer voorzichtig zijn met draaien en mag u uw rug niet meer buigen. Om de brace af te doen, kunt u het beste gaan liggen en onderstaande stappen volgen. Op aangeven van de arts mag u de brace ook staand afdoen, zorg dan dat uw rug recht blijft. Bij staand afdoen mag u stap 1 overslaan.

 1. Rol als een boomstam (schouder en heup gelijk houden) op uw rechterzijde.
 2. Druk met uw vinger op het ‘palletje’ aan de binnenzijde van de sluiting links (klik sluiting).
 3. Laat geleidelijk de spanning van de rugband vieren.
 4. Rol terug op uw rug.
 5. Pak de lus op de sluiting rechts en trek deze recht naar voren. Zodra deze sluiting los is, kunt u de Hewitt-brace als een boek openslaan.

Laat eventueel iemand anders de brace onder u vandaan halen.

Omdoen van de Hewitt-brace
Draag uw Hewitt-brace altijd over een schoon, droog en strak T-shirt of hemd. U kunt uw Hewitt-brace het best liggend omdoen. Op aangeven van de arts mag u de brace ook staand omdoen.

Liggend

 1. Rol op uw rechterzijde en leg de brace achter u neer, zodat u wanneer u terugrolt op de rug, op het rugpaneel komt te liggen. Laat zo nodig iemand helpen.
 2. Sla de brace terug alsof u een boek sluit. Let hierbij op dat de borststeun op de borst zit en de bekkenband op het bekken!
 3. Controleer of de kliksluiting aan de linkerzijde geopend is. Zo niet, open deze dan.
 4. Pak de lus aan het uiteinde van de rugband en plaats het sleutelgat-vormige gat over de knop.
 5. Gebruik uw handpalm om de kliksluiting links te sluiten; zorg dat u een luide klik hoort. Hiermee brengt u de rugband op spanning; dit kost enige kracht.

Staand

 1. Houd de brace op de juiste hoogte voor u. Let hierbij op dat de borststeun op de borst zit en de bekkenband op het bekken!
 2. Sla het rugpaneel achter uw rug langs en ga tegen de muur staan. Zo zorgt u ervoor dat het rugpaneel op de juiste plek blijft zitten.
 3. Gebruik uw linkerhand om de brace op de juiste hoogte te houden en zoek met uw rechterhand de grote lus op van de sleutelgatsluiting.
 4. Pak de lus aan het uiteinde van de rugband en plaats het sleutelgat-vormige gat over de knop.
 5. Gebruik uw handpalm om de kliksluiting links te sluiten; zorg dat u een luide klik hoort. Hiermee brengt u de rugband op spanning; dit kost enige kracht.

Specialismen & afdelingen