Problemen met de blaas- en bekkenbodem komen veel voor. U kunt hierbij denken aan moeite met het ophouden van urine of ontlasting, verzakkingsklachten, maar ook moeite met plassen, vaak of snel aandrang krijgen om te plassen problemen met de ontlasting of pijn bij vrijen.

Verzakking van de endeldarm

Een endeldarmverzakking of rectumprolaps is het uitzakken van de endeldarm (rectum), hetgeen zowel inwendig als uitwendig kan plaatsvinden. Ook mannen kunnen hier last van krijgen.

Verzakking van de baarmoeder

Bij een verzakking van de baarmoeder is het steunweefsel van de baarmoeder verslapt. Een baarmoederverzakking kan verergeren mettertijd.

Verzakking van de blaas

Bij een blaasverzakking zakt de blaasbodem uit als gevolg van verzwakking van de bekkenbodemspier. Een blaasverzakking wordt vaak gezien na een zware bevalling, wat zeer belastend is voor het weefsel en spieren die de blaas ondersteunen.

Door het trainen van de bekkenbodemspieren (meestal o.l.v. een bekkenbodemfysiotherapeut) kunnen de klachten van een verzakking verbeteren. Een verzakking kan daarnaast verholpen worden met een ring of een plastiekoperatie.

Specialismen & afdelingen