Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Bij een residubepaling worden de totale longcapaciteit en het reservevolume in de longen bepaald. Gedurende deze test wordt u gevraagd een aantal minuten rustig te ademen aan het longfunctieapparaat. Vervolgens vragen wij u om zo diep mogelijk uit te ademen en daarna maximaal in te ademen.

Tijdens het onderzoek vertelt de longfunctieanalist u stap voor stap wat er gaat gebeuren en wat hij/zij van u verwacht. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Voorbereiding op het onderzoek

  • U mag gewoon eten en drinken voor het onderzoek.
  • Het is belangrijk dat u rustig en ontspannen aan het onderzoek begint. Komt u daarom op tijd, zodat u even bij kunt komen in de wachtruimte.
  • Longfunctieonderzoek is niet pijnlijk, maar wordt soms wel als belastend ervaren. Ziet u ergens tegen op, ervaart u tijdens het onderzoek pijn of ongemak of heeft u vragen, geeft u dit dan aan bij de longfunctieanalist die bij u het onderzoek uitvoert. De longfunctieanalist zal u tijdens het onderzoek begeleiden en goed coachen om zo eruit te halen wat voor u maximaal is.
  • U mag eventuele medicijnen voor de longen gewoon blijven gebruiken, evenals alle andere medicijnen. Tenzij dit onderzoek is gecombineerd met een ander onderzoek waarbij de longmedicatie wel gestopt moet worden.

Begeleider/kinderen meenemen
U kunt, wanneer u dit prettig vindt, iemand meenemen naar het ziekenhuis. Deze persoon mag niet aanwezig zijn bij het onderzoek. Hij/zij kan wachten in de wachtruimte. Ook kinderen mogen niet bij het onderzoek aanwezig zijn. Wij adviseren u om kinderen thuis te laten, tenzij u begeleiding hebt.

De uitslag
De uitslag van uw onderzoek krijgt u van de specialist. U krijgt een afspraak voor dit gesprek. De specialist bespreekt met u het vervolg.

Waar meldt u zich?
De afdeling Longfunctie bevindt zich bij de polikliniek Longziekten (B25). U kunt zich melden bij de receptie van de polikliniek Longziekten.

Contact
Heeft u nog vragen of wilt u graag nog wat specifiekere informatie, neemt u dan contact op met de polikliniek Longziekten.

Specialismen & afdelingen