Renografie is een onderzoek naar de doorbloeding en functie van de nieren en urineafvoerwegen.

De voorbereiding
U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Het is voor dit onderzoek van belang dat u thuis alvast een halve liter water drinkt. U hoeft geen volle blaas te houden, dus u mag gewoon naar het toilet.

Draag op de dag van het onderzoek geen sieraden, deze kunnen het onderzoek verstoren. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om eventuele kledingstukken waar metaal in zit, uit te doen.

Medicatie
Het gebruik van diuretica (plaspillen) dient u twee dagen vóór het onderzoek te staken. Na het onderzoek kunt u bovengenoemde medicijnen gewoon weer innemen. Overige medicijnen kunt u gewoon innemen.

Het onderzoek
Het onderzoek is verdeeld over twee dagen. De eerste keer worden de opnamen liggend gedaan, en de tweede keer zittend. Beide dagen zal het onderzoek op dezelfde manier plaatsvinden.

  • Bij aankomst op de afdeling krijgt u een halve liter water te drinken. U heeft ongeveer een half uur de tijd om het water op te drinken. Het water drinken stimuleert de werking van de nieren. Tussentijds kunt u gewoon naar het toilet gaan.
  • Vervolgens wordt u opgehaald en krijgt u een infuus. Via dit infuus wordt een plasmiddel (Lasix) toegediend. Dit middel stimuleert de werking van de nieren, waardoor u vaker zult moeten plassen. Na de toediening wordt u verzocht naar het toilet te gaan om uw blaas zo goed mogelijk leeg te plassen. Daarna mag u meteen door voor opnamen.
  • Tijdens het onderzoek ligt u bij het maken van de opnamen op uw rug op een onderzoeksbed met een camera boven en onder u, of zit u met de rug tegen de camera aan. Het is zeer belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen/zitten. Wanneer u onder de camera ligt, krijgt u via het infuus een licht radioactieve vloeistof toegediend.

U merkt verder niets van de toediening van deze vloeistof. Direct na toediening van de radioactieve vloeistof worden de opnamen gestart. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

  • Soms is het nodig dat een uur na toediening van de radioactieve vloeistof een aanvullende opname gemaakt moet worden. Deze opname duurt nog ongeveer vijf minuten.

Melden in het ziekenhuis
U kunt zich op het aangegeven tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Amstelland. Bent u voor het eerst in Ziekenhuis Amstelland, wilt u zich dan eerst inschrijven. Dat kan bij de inschrijfbalie. De routebeschrijving vanaf de hoofdingang wijst u de weg daarheen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

  • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
  • Uw verzekeringspas
  • Uw medicatielijst

Iemand meenemen?
U mag iemand meenemen. Echter mag deze persoon in principe niet mee de onderzoekskamers in. Onze afdeling is uitgerust met een eigen wachtkamer, waar deze persoon op u kan wachten.

Meenemen van kinderen of zwangere vrouwen wordt afgeraden.

Radioactieve vloeistof
Tijdens het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De dosering is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor u of uw omgeving. Echter, bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, laat dit aan één van onze medewerkers weten.

De toegediende vloeistof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, voor een groot deel via de urine. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken (ongeveer 1 liter) en regelmatig uit te plassen.

Reizen
Gaat u binnen vijf dagen na het onderzoek vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren.

Bent u de afgelopen 3 maanden in een ziekenhuis in het buitenland geweest? Neem telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde voordat u voor het onderzoek komt en meldt dit aan een van onze medewerkers.

De uitslag
U krijgt de uitslag van de behandelend specialist. De specialist bespreekt met u het vervolgtraject.

Verhinderd?
Wanneer het onderzoek niet door kan gaan, is het belangrijk om het onderzoek af te zeggen of te verplaatsen. De onderzoeken die uitgevoerd worden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde zijn namelijk kostbaar en de radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit dan ten minste 24 uur van te voren aan ons doorgeven?

Contact
Heeft u nog vragen, neem gerust contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde op telefoonnummer:
020-755 7078.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde in Ziekenhuis Amstelland werkt nauw samen met het Zaans Medisch Centrum. Het kan zijn dat u voor de beantwoording van een specifieke vraag over Nucleaire Geneeskunde naar dit ziekenhuis wordt doorverwezen.

Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Specialismen & afdelingen