Met een MRI worden beelden vervaardigd van organen, spieren, bloedvaten en andere weefsels in het menselijk lichaam. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een sterk magneetveld en radiogolven. Daarmee worden in het lichaam signalen opgewekt. De computer zet deze signalen om in beelden. Bij dit onderzoek wordt geen gebruik gemaakt van röntgenstraling. Het onderzoek is niet schadelijk.

Belangrijk

  • Mensen met een pacemaker / ICD mogen alléén een MRI ondergaan na onderzoek en toestemming van de pacemakertechnicus. U wordt hierover geïnformeerd.
  • Mensen met magnetische of elektrische hulpmiddelen, sommige vaatclips in de schedel of een inwendige gehoorprothese, mogen géén MRI-onderzoek ondergaan.
  • Mensen met een geïmplanteerde hartmonitor of loopmonitor mogen wél in de MRI.
  • Mensen met metalen voorwerpen in het lichaam (kunstheup, vaatclips, schroeven en heuppennen), wordt dringend verzocht dit voor het onderzoek te
  • Mocht u zwanger zijn of denken dat u zwanger kan zijn, meldt u dit dan vóór het onderzoek bij de laborant.

Voorbereiding
Voorwerpen als horloges, sleutels, aanstekers, hoorapparaten, haarspelden en andere metalen voorwerpen mogen de MRI-ruimte niet in. Dit geldt ook voor creditcards en bankpassen. Gebruikt u s.v.p. geen make-up, haarlak of gel.
Voor de meeste MRI-scans hoeft u niet nuchter te zijn en kunt u uw medicijnen gewoon innemen. Voor sommige scans is wel voorbereiding nodig, hierover krijgt u informatie.

Verloop van het onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op een tafel. Deze tafel wordt in een verlichte tunnel geschoven, die aan de voor- en achterkant open is. De opening van de tunnel is vrij smal. U kunt steeds in contact blijven met de laborant via een microfoontje.
Als u eenmaal in de tunnel ligt, wordt een serie opnamen gemaakt, waarbij het apparaat een hard tikkend en/of brommend geluid maakt. Tijdens het onderzoek kunt u muziek luisteren, u kunt evt. een eigen CD meenemen.
Gedurende het onderzoek moet u proberen zo stil mogelijk te blijven liggen.
Bij sommige onderzoeken is het gebruik van een contrastmiddel noodzakelijk. Dit wordt via een ader in de arm gespoten, waarna het contrastmiddel door het hele lichaam stroomt.

Duur
Het onderzoek duurt, afhankelijk van het te onderzoeken gebied, 10 tot 45 minuten. Een MRI-scan van het hart kan tot 75 minuten duren.

De uitslag
De behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd, informeert u over de uitslag.

Specialismen & afdelingen