Een cystoscopie is een inwendig onderzoek dat wordt verricht als er afwijkingen worden vermoed in plasbuis, prostaat of blaas. Bijvoorbeeld bij plasklachten, incontinentie, bloedverlies in de urine of (controle bij) blaastumoren.

Het onderzoek wordt uitgevoerd met behulp van een cystoscoop, een dunne buis met glasvezels of een lenzensysteem, die is aangesloten op een lichtbron en waardoor water in de blaas kan worden gebracht. Via deze buis kan de binnenzijde van plasbuis, prostaat en blaas nauwkeurig worden bekeken. Er bestaan buigzame (‘flexibele’) en rechte (‘starre’) cystoscopen. Beide buizen kunnen zowel bij mannen als bij vrouwen worden gebruikt.

Voorbereiding
Voor het onderzoek is thuis geen speciale voorbereiding nodig. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats in het bijzijn van een verpleegkundige. Het is noodzakelijk, voorafgaand aan de cystoscopie op het toilet de blaas (zoveel mogelijk) te legen. De verpleegkundige zal u hierover informeren.

In de kleedruimte dient u de kleding van het onderlichaam uit te doen. Hierna neemt u plaats op de cystoscopietafel. Het is hierbij noodzakelijk dat u de benen gespreid in de beensteunen legt. Vervolgens wordt de penis of schede gereinigd met een desinfectie vloeistof. Op de cystoscoop wordt vervolgens wat gelei aangebracht. Deze gelei dient als glijmiddel voor de cystoscoop en als verdovingsmiddel voor het slijmvlies, zodat eventuele pijn tot een minimum wordt beperkt. Het is belangrijk dat u, voor zover mogelijk, ontspannen bent en alle spieren zo slap mogelijk houdt, zodat het inbrengen van de cystoscoop, zo gemakkelijk als mogelijk is, verloopt.

Het onderzoek
De uroloog brengt de cystoscoop via de plasbuis in de blaas. Via de cystoscoop wordt steriel water in de blaas gebracht, waardoor de blaas zich ontplooit. U kunt hierdoor aandrang tot plassen krijgen. U hoeft niet bang te zijn dat de blaas overvol wordt.

Probeer zoveel mogelijk ontspannen te blijven liggen en de buikspieren niet aan te spannen om de urine op te houden. De uroloog inspecteert de plasbuis en de blaas. Na 5-10 minuten is het onderzoek afgelopen en wordt de cystoscoop weer verwijderd. Na het onderzoek dient u, nadat u weer bent aangekleed, de spoelvloeistof zelf uit te plassen. Bij het onderzoek met de starre cystoscoop wordt de blaas voor het einde van het onderzoek geleegd.

Uitslag
U krijgt direct de uitslag van het onderzoek. Daarna kunt u vrijwel meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem.

Bijwerkingen
Bij sommige patiënten kan na het onderzoek, gedurende een aantal dagen, een versterkte plasdrang en een branderig gevoel bij het plassen optreden. Er kan soms ook bloed in de urine voorkomen. Dit is niet verontrustend en niet gevaarlijk.

Het is belangrijk dat u na het onderzoek veel drinkt, zodat de blaas en urinewegen worden schoongespoeld.

Wanneer u langdurig klachten, veel pijn of koorts (boven 38,5°C) heeft of aanmerkelijk moeilijker kunt plassen, neem dan contact op met uw uroloog.

Verhindering of ziekte
Als u door ziekte of andere redenen verhinderd bent, neemt u dan liefst zo snel mogelijk contact op met de polikliniek Urologie via telefoonnummer 020 – 755 7038. In uw plaats kan dan een andere patiënt geholpen worden.

Contact opnemen
In de volgende situaties neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • Hevig bloedverlies (vers bloed) en grote bloedstolsels plassen. Urine die een rosékleur / lichte rosékleur / limonadekleur/ oude theekleur heeft, is niet verontrustend.
  • Plotseling niet meer kunnen plassen ondanks voldoende vochtinname.
  • Gevoel hebben niet goed uit te kunnen plassen ondanks voldoende vochtinname.
  • Koorts boven 38°C enkele dagen na de behandeling.
  • Koorts van 38,5°C of hoger gedurende meer dan 24 uur.

Doordeweeks kunt u van 8.30-16.30 uur telefonisch contact opnemen met de polikliniek Urologie (020 – 755 7038).
’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer (020 – 755 7000).

Specialismen & afdelingen