Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Een bijschildklierscintigrafie is een onderzoek waarbij gekeken wordt naar de werking en ligging van de bijschildklieren.

De voorbereiding
U kunt voor dit onderzoek normaal eten en drinken. Voor dit onderzoek kan het nodig zijn dat u met bepaalde medicijnen tijdelijk moet stoppen. In onderstaand schema kunt u lezen met welke medicijnen u moet stoppen en hoe lang. Overige medicijnen kunt u gewoon innemen.

Draag op de dag van het onderzoek geen sieraden, deze kunnen het onderzoek verstoren. Voor het onderzoek wordt u gevraagd om eventuele kledingstukken waar metaal in zit, uit te doen.

Het onderzoek
Het onderzoek is verdeeld over twee dagen.

 • Op dag 1 krijgt u een injectie met een licht radioactieve vloeistof in een bloedvat. De dosering van de licht radioactieve vloeistof is aangepast op uw lengte en gewicht. De vloeistof kan een metaalachtige smaak in de mond geven, verder merkt u niets van de toediening van deze vloeistof.
 • Het duurt ongeveer 15 minuten voordat de radioactieve vloeistof voldoende door de schildklier en bijschildklieren zijn opgenomen. In de tussentijd kunt u plaatsnemen in de wachtkamer. Na deze tijd wordt het onderzoek hervat.
 • U ligt tijdens het maken van de opnamen op uw rug op een onderzoeksbed met een camera boven u. Het is zeer belangrijk dat u tijdens het onderzoek zo stil mogelijk blijft liggen. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 25 minuten.
 • Ongeveer 2 uur na de toediening van de radioactieve vloeistof komt u weer terug voor opnamen. In de tussentijd mag u de afdeling verlaten of mag u plaatsnemen in de wachtkamer.
 • U ligt tijdens het maken van de opnamen weer op uw rug op een onderzoeksbed met een camera boven u. Dezelfde opnamen als de eerste sessie zullen herhaald worden. Tevens zal een aanvullende 3D opname gemaakt worden. Er worden dan opnamen gemaakt terwijl de gammacamera om u heen draait. Aansluitend wordt een CT scan met een lage stralenbelasting gemaakt.
  Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 50 minuten.
 • Na de opnamen krijgt u een capsule met een lage speurdosis radioactief jodium. Deze kunt u innemen met water. Na het innemen van de capsule mag u de afdeling Nucleaire Geneeskunde verlaten.
 • Ongeveer 24 uur na inname van de capsule komt u op dag 2 terug voor de na scan. Bij deze opnamen ligt u weer op uw rug op een onderzoeksbed met een camera boven u. Dit deel van het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.

Melden in het ziekenhuis
U kunt zich op het aangegeven tijdstip melden bij de balie van de afdeling Radiologie van Ziekenhuis Amstelland. Bent u voor het eerst in Ziekenhuis Amstelland, wilt u zich dan eerst inschrijven. Dat kan bij de inschrijfbalie. De routebeschrijving vanaf de hoofdingang wijst u de weg daarheen.

Wat neemt u mee naar het ziekenhuis?

 • Uw identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs)
 • Uw verzekeringspas
 • Uw medicatielijst

Iemand meenemen?
U mag iemand meenemen. Echter mag deze persoon in principe niet mee de onderzoekskamers in. Onze afdeling is uitgerust met een eigen wachtkamer, waar deze persoon op u kan wachten.

Meenemen van kinderen of zwangere vrouwen wordt afgeraden.

Radioactieve vloeistof
Tijdens het onderzoek krijgt u een licht radioactieve vloeistof toegediend. De dosering is zeer gering en heeft geen schadelijke gevolgen voor u of uw omgeving. Echter, bent u zwanger of bestaat de kans dat u zwanger bent, laat dit aan één van onze medewerkers weten.

De toegediende vloeistof verlaat op natuurlijke wijze uw lichaam, voor een groot deel via de urine. Dit wordt bevorderd door op de dag van het onderzoek veel te drinken (ongeveer 1 liter) en regelmatig uit te plassen.

Reizen
Gaat u binnen vijf dagen na het onderzoek vliegen, wilt u dat aan ons doorgeven. U krijgt dan een vliegbrief mee. De radioactieve stof kan het alarm van een detectiepoortje activeren.

Bent u de afgelopen 3 maanden in een ziekenhuis in het buitenland geweest? Neem telefonisch contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde voordat u voor het onderzoek komt en meldt dit aan een van onze medewerkers.

De uitslag
U krijgt de uitslag van de behandelend specialist. De specialist bespreekt met u het vervolgtraject.

Verhinderd?
Wanneer het onderzoek niet door kan gaan, is het belangrijk om het onderzoek af te zeggen of te verplaatsen. De onderzoeken die uitgevoerd worden op de afdeling Nucleaire Geneeskunde zijn namelijk kostbaar en de radioactieve stof wordt speciaal voor u besteld. Wanneer u verhinderd bent, wilt u dit dan ten minste 24 uur van te voren aan ons doorgeven?

Contact
Heeft u nog vragen, neem gerust contact op met de afdeling Nucleaire Geneeskunde op telefoonnummer:
020-755 7078.

De afdeling Nucleaire Geneeskunde in Ziekenhuis Amstelland werkt nauw samen met het Zaans Medisch Centrum. Het kan zijn dat u voor de beantwoording van een specifieke vraag over Nucleaire Geneeskunde naar dit ziekenhuis wordt doorverwezen.Wij zijn maandag tot en met vrijdag van 09.00 tot 17.00 uur bereikbaar.

Specialismen & afdelingen