Als u spataderen heeft, wordt soms besloten deze te verwijderen door middel van een operatie. Dit gebeurt wanneer er meerdere kleppen lek zijn in de oppervlakkige stamader. De stamader wordt dan weggehaald. Deze operatieve behandeling wordt ook wel ‘strippen’ genoemd.

In de lies en/of knie wordt met een kleine snede in de lies of in de knieholte de verbinding van de oppervlakkige stamader met de grote beenader worden opgeheven. Ook andere zijverbindingen met de oppervlakkige stamader worden dan opgeheven.

Daarna wordt via een kleine snede onder de knie of bij de enkel met een speciaal instrument (de stripper) de ader uit het been verwijderd. In het gebied waar de ader heeft gezeten ontstaat vaak een bloeduitstorting, die in de loop van een aantal weken vanzelf wegtrekt. Bij uitgebreide spatadervorming kunnen tijdens dezelfde ingreep de overige uitgezette zijaderen via kleine sneetjes onderhuids verwijderd worden.

Na de operatie draagt u steunkousen tot de hechtingen zijn verwijderd.

Eventuele restanten kunnen later zo nodig ‘weg’gespoten worden.

Bij ‘open benen’ kan het ook voorkomen dat een operatie gewenst is. Dan worden plaatselijke verbindingen tussen het oppervlakkige en diepe adersysteem in de omgeving van het open been opgeheven.

Afhankelijk van de uitgebreidheid van de operatieve behandeling van spataders geschiedt de operatie in een kortdurende opname of in dagbehandeling. De operatie wordt verricht onder algehele anesthesie (narcose), of met een ruggenprik.

Specialismen & afdelingen