Bij u is echoscopisch een miskraam vastgesteld. Bij de behandeling van vrouwen met een miskraam zijn er drie opties:

 • Afwachten op een spontane complete miskraam.
 • Behandeling met medicijnen: mifepriston (Mifegyne®) en misoprostol (Cytotec®).
 • Operatieve ingreep door middel van een vacuümcurettage.

Al deze opties zijn in principe veilig, maar vanwege het verhoogde risico op vroeggeboorte in (een) volgende zwangerschap(pen) bij een vacuümcurettage en het verschil in kosteneffectiviteit gaat de voorkeur uit naar een behandeling met medicijnen als afwachten voor u geen optie is.

Welke medicijnen krijg ik?
De behandeling bestaat uit mifepriston (Mifegyne®) 200 mg tablet oraal (via de mond) en misoprostol (Cytotec®) 800 μg vaginaal in één dosis (vier tabletten van 200 μg).

Mifepriston remt de werking van het vrouwelijke geslachtshormoon progesteron. Progesteron is nodig om de zwangerschap in stand te houden. Mifepriston zorgt ervoor dat de baarmoeder gevoelig wordt voor de weeënopwekkende werking van andere middelen, zoals misoprostol.

Misoprostol zorgt dat de baarmoedermond week wordt en dat een miskraam in gang wordt gezet. Misoprostol is niet officieel geregistreerd voor het beëindigen van een zwangerschap, maar is op de markt gebracht als medicijn tegen maagklachten. Uit onderzoek blijkt dat misoprostol een goed medicijn is om een miskraam op te wekken. Dit middel brengt u via de vagina in. Het werkt dan beter en u heeft minder bijwerkingen.

Wat zijn de voordelen van medicijnen?
Er is geen operatie nodig en u kunt thuis de behandeling ondergaan.

Wat zijn de nadelen?
Mogelijke bijwerkingen van de medicijnen zijn: buikpijn, bloedverlies, diarree, misselijkheid, braken, rillingen, koorts, hoofdpijn en duizeligheid (komt weinig voor).

Als de behandeling niet slaagt, is soms alsnog een curettage nodig. Dit gebeurt bij ongeveer 10% van de behandelingen.

Hoe gaat het in zijn werk?
U krijgt een recept mee en kunt de medicatie ophalen bij de Nicolaes Tulp Apotheek, gevestigd in Ziekenhuis Amstelland.

Het tablet mifepriston (200 mg) kunt u thuis via de mond innemen (oraal). Na 36 tot 48 uur brengt u de vier tabletten misoprostol 200 μg (totaal 800 μg) zo hoog mogelijk in de vagina in.

Na het inbrengen van de vaginale tabletten krijgt u meestal binnen 2-6 uur krampen en vaginaal bloedverlies. Het bloedverlies kan hevig zijn, zoals een forse menstruatie of nog wat meer. Meestal treedt de miskraam binnen enkele uren op. Hierna wordt de pijn minder. Het bloedverlies vermindert ook, maar u kunt nog tot 2 weken wisselend bloedverlies houden.

Pijnstilling
Bij pijn kunt u ibuprofen, naproxen of diclofenac nemen. Eventueel samen met paracetamol.

Hoe weet ik of de behandeling geslaagd is?
Met het bloedverlies komt de zwangerschap mee. Soms is deze te herkennen als een klein blaasje of een vliesje met vlokjes. Maar in de meeste gevallen is door de bloedstolsels niet te zien of u de zwangerschap hebt verloren. Als binnen 2 weken een complete miskraam is opgetreden, kunt u na 3 weken zelf thuis een zwangerschapstest in de urine doen.
Bij een positieve zwangerschapstest kunt u contact opnemen met de polikliniek Gynaecologie voor beoordeling van de klinische situatie.

Wanneer controle?
Er wordt een telefonisch consult gepland na 4-6 weken op de polikliniek Gynaecologie. Er wordt geen routinematige afspraak gemaakt voor een echoscopische controle.
Indien er twijfel is over het beloop, dan zal een vervolgconsult met transvaginale echoscopie worden ingepland. Bij een incomplete miskraam kan nogmaals misoprostol worden gegeven of een vacuümcurettage worden aangeboden.

Niet doen
Na de behandeling staat de baarmoedermond nog enige tijd open. Daarom mag u de eerste 2 weken:

 • geen tampon gebruiken;
 • geen geslachtsgemeenschap hebben;
 • niet zwemmen.

Menstruatie
De menstruatie komt na 4-6 weken weer op gang, soms later.

Wanneer moet ik bellen?

 • Bij bloedverlies dat veel meer is dan een menstruatie EN dat langdurig aanhoudt.
 • Bij duizeligheid of neiging tot flauwvallen.
 • Als er na 48 uur niets gebeurd is.
 • Bij andere klachten of vragen.

Telefoonnummers:

 • Overdag polikliniek Gynaecologie: 020 – 755 7019
 • Buiten kantooruren verpleegafdeling: 020 – 755 7104
 • Of het algemene ziekenhuisnummer: 020 – 755 7000

Specialismen & afdelingen