Pityriasis versicolor is een onschuldige beschadiging van de huid. Deze beschadiging wordt veroorzaakt door een bepaalde gist (de pityrosporon-gist). Een gist is een soort schimmel die bij veel mensen op de huid voorkomt. De meeste mensen hebben hier geen last van. Maar bij sommige mensen kan de gist de bovenste laag van de huid beschadigen. De arts noemt dit “gist-overgroei”. Deze gist-overgroei heeft een voorkeur voor een vette huid (ook wel talgrijke huid genoemd). Sommige delen van het lichaam zijn vetter (talgrijker) dan andere delen van de huid. Bijvoorbeeld het behaarde hoofd, de bovenkant van het lichaam en in de lichaamsplooien. Daarom komt pityriasis versicolor vooral op die lichaamsdelen voor.

Is pityriasis versicolor besmettelijk?
Pityriasis versicolor is niet besmettelijk.

Hoe krijg je pityriasis versicolor?
Vooral jong volwassen mensen krijgen pityriasis versicolor. Je krijgt het sneller als:

  • het vochtig is;
  • het warm is;
  • je een vette (talgrijke) huid hebt.

Pityriasis versicolor komt daarom meer voor in landen waar het warm en vochtig is. In Nederland beginnen de klachten vaak in de zomer. Als de huid bruiner is zijn de veranderingen van de huid beter te zien.

Hoe ziet pityriasis versicolor eruit?
Op de huid van mensen met een lichte huidskleur zie je lichtbruine of roodbruine vlekken met een fijne schilfering. Mensen die een donkere huidskleur hebben, krijgen juist vlekken die er witter uitzien dan hun huid. De vlekken zijn niet allemaal even groot. De vlekken zijn vooral te zien op de bovenkant van het lichaam en de bovenarmen. De vlekken kunnen zich ook uitbreiden naar de onderarmen en de bovenbenen. Het ziet er niet mooi uit en soms jeukt het een beetje.

Hoe weet uw arts of u pityriasis versicolor heeft?
Pityriasis versicolor kan door uw arts in de meeste gevallen met het blote oog herkend worden. Soms worden er schilfertjes van de huid afgenomen voor verder onderzoek.

Welke behandelingen van pityriasis versicolor zijn er?
Pityriasis versicolor kan op verschillende manieren worden behandeld:

Behandeling van de huid
Meestal krijgt u een crème of gel van uw arts. Deze moet u eenmaal per dag gedurende minimaal twee weken op de plekken smeren (bijvoorbeeld ketoconazol-crème/gel of ciclopirox-crème). De arts kan u ook een vloeistof geven die u één of meerdere dagen per week op de plekken moet smeren (bijvoorbeeld seleensulfide suspensie).

Deze vloeistof moet u op de plekken smeren met een washandje. Na 10 minuten moet u de vloeistof weer van uw huid wassen.

De Pityrosporon-gist komt dus vaak voor op het behaarde hoofd. Het kan zijn dat u een gist-overgroei op uw hoofdhuid heeft, maar dat u er helemaal geen last van heeft. Het is daarom belangrijk om – ook als u er geen last van heeft – toch de hoofdhuid te behandelen. Dit kan door twee keer per week uw hoofd in te smeren met de gel die de arts heeft voorgeschreven. Dit doet u nadat u uw haar gewassen heeft. De gel moet op uw hoofd worden gemasseerd en na 5 minuten worden uitgespoeld. Door dit te doen komt pityriasis versicolor minder snel terug.

Behandeling met medicijnen die u in moet nemen
Wanneer u heel veel plekken heeft of wanneer de pityriasis versicolor regelmatig terugkeert, kan pityriasis versicolor worden behandeld met medicijnen (itraconazol capsules) die u in moet nemen. Meestal hoeft u deze maar 1 week te slikken. Bijwerkingen treden bijna nooit op.

Is pityriasis versicolor te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Na de genezing van pityriasis versicolor zijn de lichte of donkere vlekjes nog lange tijd te zien. Over het algemeen zullen de vlekken in de zomer of na ongeveer een half jaar vanzelf verdwijnen. Helaas kan pityriasis versicolor ook altijd weer terugkomen.

Wat kunt u zelf nog doen?
Het kan voorkomen dat u vaak last heeft van pityriasis versicolor en het steeds terugkomt. U kunt dan – ook als de plekken nog niet te zien zijn – in de zomermaanden toch alvast de gel (ketoconazol hoofdgel) die de arts heeft voorgeschreven 2x per week op uw hoofd smeren.

Specialismen & afdelingen