Bij een polsbreuk type colles, bent u met uitgestrekte hand gevallen op de pols. Vaak is de breuk verschoven waardoor u na de val een andere stand van de onderarm heeft, wat lijkt op een zwanenhals. Deze breuk moeten ze zetten oftewel reponeren. Dit gebeurt onder verdoving en door middel van tractie (trekken aan de vingers of hand). Hiervoor wordt een speciaal apparaat gebruikt op de gipskamer.

Daarna krijgt u een gipsspalk en wordt er een controlefoto gemaakt om te kijken of het zetten, de repositie gelukt is. Aan de hand van de foto wordt bepaald wanneer u terug komt op de gipskamer en hoe lang er met gips wordt behandeld. Er kan meteen of in een later stadium toch gekozen worden om te opereren wanneer de breuk verplaatst of instabiel is. Dit bepaalt de behandelend arts, in samenspraak met u. De spalk immobiliseert de pols en onderarm. Gemiddeld worden deze breuken 5 weken behandeld.

Bij een polsbreuk waar alleen een breuk zit in het spaakbeen en deze niet verplaatst is, wordt er direct een onderarmspalk aangelegd. Deze immobiliseert de onderarm en de pols. Gemiddeld worden deze breuken 4 weken behandeld.

Specialismen & afdelingen