Baarmoederhalskanker is kanker van het slijmvlies van de baarmoederhals. Baarmoederhalskanker komt voor bij vrouwen van alle leeftijden, maar het meest bij vrouwen van 30 tot 55 jaar. Baarmoederhalskanker is heel zeldzaam.

 

Om de kans op vroege ontdekking van baarmoederhalskanker te vergroten, krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar in Nederland via de huisarts een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij dit bevolkingsonderzoek wordt getest op HPV. Dit staat voor humaan papilloma virus en dit virus kan via een aantal voorstadia uiteindelijk, in zeldzame gevallen, baarmoederhalskanker veroorzaken. In geval van aanwezigheid van dit virus zal alsnog een uitstrijkje worden gemaakt; bij afwezigheid hoeft dat niet. Uw huisarts kan u hierover verder informeren.

Mocht het uitstrijkje afwijkend zijn, dan zal uw huisarts u doorsturen voor verder onderzoek naar de gynaecoloog. Deze kan dan bijvoorbeeld een colposcopie verrichten, waarbij met de microscoop naar de baarmoederhals gekeken wordt en er eventueel ook biopten worden genomen.

Specialismen & afdelingen