Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Bij een gebroken neus (neusfractuur) kan er zowel aan de buitenkant, als aan de binnenkant van de neus schade bestaan. De neus kan de eerste dagen na het trauma scheef zijn als gevolg van zwelling van de huid of door veranderingen aan het neusskelet (bot en kraakbeen). Vaak is er sprake van een tijdelijke neusbloeding, pijn en een verstopte neus.

De verstopping kan komen door een combinatie van:

  • slijmvlieszwelling
  • bloed(resten)
  • breuk van neusbot
  • scheefstand van het neustussenschot en in een zeldzaam geval een
  • breuk of bloeduitstorting van het neustussenschot (septumhematoom).

Onderzoek bij een neusfractuur

Of de neus echt gebroken of gekneusd is, blijkt uit het onderzoek van de neus door de huisarts, SEHarts of KNOarts.

Door de neus te bekijken en eraan te voelen wordt duidelijk of er sprake is van een neusfractuur en/of afwijkingen van het neustussenschot.

Wat te doen bij een neustrauma?

Direct na het neusongeluk is er vaak zwelling rond de neus en is het soms nog niet te beoordelen of de oorzaak van scheefstand een neusfractuur is. Er zijn vier verschillende mogelijke diagnoses met steeds een andere aanpak:

  • Bij een kneuzing van de neus lijkt de neus soms scheef te staan door de zwelling. Er moet dan enkele dagen worden afgewacht om te zien of de neus echt scheef staat als de zwelling is verdwenen. U maakt zelf een afspraak op de KNO-polikliniek voor beoordeling 3-7 dagen na het ontstaan van het trauma.
  • Als er sprake is van een breuk zonder standsafwijking, dan is behandeling niet nodig. De breuk zal dan spontaan genezen in de goede stand.
  • Bij een breuk staat de neus meestal duidelijk scheef. Botbreuken groeien binnen twee weken weer vast, zodat het liefst binnen 10 dagenbehandeling nodig is.
  • Als bij inspectie van de binnenzijde van de neus een bloed ophoping in het neustussenschot wordt gezien moet dit op korte termijn worden behandeld.

KNO-arts

Als alleen de neus schade heeft opgelopen, dan behandelt een KNO-arts uw neus. Bij meer schade (zie onder onderzoek) zal de kaakchirurg vaak betrokken worden bij de behandeling.

Specialismen & afdelingen