TRUS staat voor ‘transrectal ultrasound’. Dit is een inwendig onderzoek van de prostaat met behulp van geluidsgolven (echografie). Echografisch onderzoek is niet pijnlijk. Het inbrengen van de echosonde (buisje) in de anus (endeldarm) kan wel een vervelend of oncomfortabel gevoel geven.

Er zijn geen speciale voorbereidingen nodig voor dit onderzoek. U mag tot het onderzoek gewoon eten en drinken.

Prostaat
De prostaat is een klier die normaal gesproken ongeveer zo groot is als een kastanje. De klier dient voor de productie van zaadvloeistof en bevindt zich aan de onderkant van de blaas, op de plaats waar de blaas overgaat in de plasbuis.

Het is bekend dat prostaatvergroting kan leiden tot plasproblemen. Meestal gaat het om een goedaardige vergroting of ontsteking. Maar het ook mogelijk dat in de prostaat kwaadaardige weefsels ontstaan.

Met het echografische onderzoek worden de prostaat en de omgeving ervan afgebeeld. Zo kan de arts de grootte, vorm en inwendige structuur beoordelen. Het onderzoek helpt bij het stellen van de juiste diagnose.

Onderzoek
De echografie vindt plaats in de behandelkamer. U wordt verzocht om in de kleedkamer uw onderkleding uit te trekken; de bovenkleding houdt u aan. Hierna neemt u plaats op de onderzoekstafel.

De uroloog brengt de echosonde enkele centimeters in de anus (op de sonde is een ruime hoeveelheid glijmiddel aangebracht). Het inbrengen van de sonde voelt ongemakkelijk aan, maar is niet pijnlijk. Het is belangrijk de sluitspier goed te ontspannen.

Via de sonde worden de prostaat en de zaadblaasjes in beeld gebracht op een beeldscherm. De grootte van de prostaat kan op deze manier nauwkeurig worden gemeten, terwijl de uroloog de inwendige vorm goed kan bekijken. Bovendien zijn eventuele afwijkingen zichtbaar. Het onderzoek duurt ongeveer 5-10 minuten.

Na het onderzoek bespreekt de uroloog met u de uitslag.

Nazorg
Na afloop kunt u meteen naar huis. Gebruik van eigen auto of openbaar vervoer is geen probleem. U mag op de fiets naar huis, maar na het onderzoek kan het vervelend zijn om op het zadel te zitten. Van het echo-onderzoek zijn geen bijwerkingen te verwachten.

Contact opnemen
In de volgende situaties neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • Bij koorts (temperatuur 38,5°C of hoger) en/of koude rillingen.
  • Als het bloedverlies in de urine of ontlasting langer dan 7 dagen duurt.

Doordeweeks kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie via het volgende telefoonnummer: 020 – 755 7038.

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer (020 – 7557 000).

Specialismen & afdelingen