Metastasen of uitzaaiingen zijn kwaadaardige tumoren op een andere plaats in het lichaam dan de oorspronkelijke (de primaire) tumor. Bij de meeste vormen van kanker zal een arts controleren of er uitzaaiingen in het lichaam te vinden zijn.

Een kankercel kan zich vanuit de oorspronkelijke tumor via het bloed en/of de lymfe verspreiden naar een andere plek in het lichaam en daar vervolgens weer uitgroeien en gezwellen. Dit worden mestastasen (uitzaaiingen) genoemd.
Zo kunnen bij een patiënt met borstkanker tumorcellen in de lever worden gevonden. Dit heet dan geen leverkanker, maar uitzaaiingen van borstkanker in de lever. De behandeling bestaat uit medicijnen (chemotherapie) die geschikt zijn voor borstkanker. Naast chemotherapie zal altijd door uw behandelend arts worden overwogen, of nog een andere behandeling zoals radiotherapie of operatie zinvol is. Voor de behandeling van tumoren is het belangrijk te weten om wat voor kankercellen het gaat.
Heel af en toe zijn er uitzaaiingen zonder dat er een oorspronkelijke tumor kan worden gevonden bij aanvullend onderzoek. Deze aandoening wordt over het algemeen behandeld met chemotherapie.

Wat het hebben van één of meerdere uitzaaiingen betekent, is sterk afhankelijk van de soort kanker; de bron (primaire tumor), de plaats en de uitgebreidheid van de uitzaaiingen. Uw behandelend specialist zal uw persoonlijke situatie met u bespreken.

Specialismen & afdelingen