Het EEG (= Elektro Encefalo Gram) onderzoek is een middel om de hersenfunctie te beoordelen. Doordat zenuwcellen een geringe hoeveelheid elektriciteit produceren is het mogelijk de hersenactiviteit te registreren. Deze registratie wordt door het EEG-apparaat vastgelegd. Het onderzoek is ongevaarlijk.

Wij verzoeken u zich te houden aan onderstaande punten:

  • Uw haren zijn gewassen en droog.
  • Gebruik absoluut geen haarlak, haarvet of gel.
  • Draag geen sieraden, met name geen oorbellen.
  • Eventuele hoorapparaten kunt u, afhankelijk van de grootte, inhouden.

Als u ingevlochten haren, hairextensions, dreadlocks, ingevlochten haarstukken of iets dergelijks heeft, verzoeken wij u vriendelijk met ons te overleggen alvorens het eeg-onderzoek te ondergaan.

Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de afgesproken tijd bij de polikliniek Neurologie (A 03).

Voorbereiding
De voorbereiding duurt ongeveer 10 minuten. Eerst wordt er een ‘cap’ op uw hoofd geplaatst, dat is een elastische muts waar 20 elektroden in bevestigd zijn. Om goed contact te kunnen maken tussen de elektroden en de hoofdhuid wordt er met behulp van een spuit met een stomp naaldje geleidingspasta op de hoofdhuid gespoten via een gaatje in die elektrode. Dit kan iets pijn doen. Na deze voorbereiding kan het eigenlijke onderzoek beginnen.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek wordt u zo nu en dan gevraagd de ogen te openen en weer te sluiten. Ook wordt u gevraagd ongeveer drie minuten achter elkaar diep te zuchten. Verder wordt er gebruik gemaakt van een stroboscoop. Dat is een speciale lamp die vlak voor uw ogen wordt geplaatst en langzaam tot snel gaat knipperen.

Duur
In totaal neemt het eeg-onderzoek zo’n 50 minuten in beslag.

De uitslag
U krijgt de uitslag van de neuroloog.

Vragen
Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op met de afdeling Klinische Neurofysiologie via 020 – 755 7032.

Specialismen & afdelingen