Gewrichtspijn kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld slijtage, ontstekingen of overbelasting. U kunt dan last krijgen van irritatie van pezen, kapsels of banden, slijtage van het kraakbeen (artrose) of een slijmbeursontsteking. Dit leidt soms tot zwelling of pijn van schouders, polsen, heupen, knieën of enkels. Een injectie in het gewricht kan de pijn verminderen. Daardoor kunt u het gewricht vaak beter bewegen. Een intra-articulaire injectie geneest de aandoening niet, maar zorgt dat u er minder last van heeft.

Belangrijk om te melden
Neemt u altijd (voor uw volgende behandeling) contact op met de afdeling Pijngeneeskunde als één van de onderstaande zaken op u van toepassing is en u deze nog niet heeft besproken met de pijnspecialist. Deze informatie kan belangrijk zijn voor uw behandeling:

 • Gebruik van bloedverdunnende medicijnen
  De pijnspecialist zal met u bespreken of en hoelang van tevoren u moet stoppen met de medicijnen.
 • Een (mogelijke) zwangerschap
  Tijdens de behandeling wordt gebruikgemaakt van röntgenstralen. Deze zijn mogelijk schadelijk voor het ongeboren kind.
 • Suikerziekte
 • Allergie of overgevoeligheid voor jodiumhoudende contrastmiddelen, jodium, medicijnen of pleister.

De dag van de behandeling
De behandeling vindt plaats in de behandelkamers, locatie C43. Vanaf de hoofdingang volgt u rechts de gele route (31 t/m 50). U meldt zich op tijd bij de balie van het Behandelcentrum. U kunt plaatsnemen in de wachtruimte. In verband met het gebruik van röntgenstralen kan een eventuele begeleider niet bij de behandeling aanwezig zijn. Rekent u op een verblijf in het ziekenhuis van een half uur tot ongeveer een uur. Uw begeleider kan tijdens uw behandeling gebruikmaken van het restaurant in de hal.

Verschillende behandelingen

 1. Proefbehandeling
  Het is mogelijk dat u eerst een proefbehandeling met alleen een verdovingsmiddel krijgt. Deze behandeling wordt toegepast om te zien of de pijn inderdaad vermindert. Dit verdovingsmiddel werkt enkele uren. Als er sprake is van pijnvermindering, dan kan er aanvullend een therapeutische behandeling plaatsvinden. Hiervoor wordt een afspraak met u gemaakt.
 2. Therapeutische behandeling
  Bij de therapeutische behandeling wordt een plaatselijk verdovingsmiddel en een ontstekingsremmend middel in het gewricht gespoten. Dit ontstekingsremmende middel is een corticosteroïd (een bijnierschorshormoon), dat gewrichtspijn en zwelling vermindert.
 3. Behandeling met Durolane/hyaluronzuur
  Deze behandeling wordt toegepast bij artrose (slijtage van het kraakbeen). Door artrose in een gewricht kan de kwaliteit van de gewrichtsvloeistof (synoviale vloeistof) verminderd zijn.

  Gewrichtsvloeistof werkt als het ware als een soort schokdemper voor botten en gewrichten, het smeert de gewrichten en voedt het kraakbeen. Bij een verminderde kwaliteit van de gewrichtsvloeistof kan belasting van het gewricht pijn veroorzaken. Durolane/hyaluronzuur vervangt de smerende en schokdempende eigenschappen van de gewrichtsvloeistof. Het vermindert de pijn in het gewricht en zorgt voor een verhoging van het schokabsorberend vermogen van het gewricht.

  Behandeling

  Behandeling van heup of schouder
  U gaat op uw rug op een smalle tafel liggen. U hoeft zich niet helemaal uit te kleden; alleen de plek van de injectie dient u te ontbloten. De pijnspecialist desinfecteert de huid, waarna een steriele doek over het te behandelen gewricht wordt geplakt. Eventueel wordt de huid ook verdoofd. De pijnspecialist plaatst met röntgendoorlichting een naald in het gewricht. Ter controle van de positie van de naald wordt contrastvloeistof ingespoten.
  Hierna spuit de pijnspecialist de injectievloeistof in het gewricht. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

  Behandeling van de knie of enkel
  U gaat zitten op de rand van de behandeltafel waarbij de benen vrij van de grond zijn. U hoeft zich niet helemaal uit te kleden; alleen de plek van de injectie dient u te ontbloten. De pijnspecialist desinfecteert de huid, waarna een steriele doek over het te behandelen gewricht wordt geplakt. Eventueel wordt de huid ook verdoofd.
  De pijnspecialist plaatst eventueel met behulp van een echo een naald in het gewricht en spuit de injectievloeistof in. Op de prikplaats wordt een pleister geplakt. De behandeling duurt ongeveer 10 minuten.

  Na de behandeling
  Na de behandeling wordt u naar de pijnafdeling gebracht. Daar blijft u nog ongeveer een uur onder controle van de verpleegkundige.

  Resultaat
  Sommige patiënten voelen het effect kort na de injectie, bij anderen duurt het twee tot drie weken. Een maximaal effect wordt pas na drie maanden verwacht.

  Complicaties/bijwerkingen
  De kans op complicaties, zoals infectie en bloeding ter hoogte van de injectieplaats en allergische reacties, is erg klein. Soms ontstaat een lichte pijn, wat warmte en stijfheid van het gewricht.

  Er kan een tijdelijk doof gevoel of krachtsvermindering optreden in het behandelde gebied. Dit is het gevolg van de verdoving. Na enkele uren is de verdoving uitgewerkt. Bij suikerpatiënten kunnen tijdelijk de bloedsuikerwaarden variëren.

  Naar huis
  Na de behandeling mag u dezelfde dag niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen. U dient er zelf voor te zorgen dat iemand anders u naar huis brengt.

  Weer thuis
  Na de behandeling kunnen de bestaande pijnklachten eerst verergeren. Dit is van tijdelijke aard. U kunt hiervoor een pijnstiller innemen (bijvoorbeeld paracetamol volgens de bijsluiter).

  De pleister op de prikplaats mag u ’s ochtends of de volgende dag verwijderen. U kunt dan ook weer douchen en baden.

  Let op!
  De anticonceptiepil is tot de eerstvolgende menstruatie niet meer betrouwbaar!

  Vragen?
  Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Pijngeneeskunde (020 – 755 7010).

  Specialismen & afdelingen