Bij kanker kunnen voedingsproblemen optreden. Al voor de diagnose en eventuele behandeling kan er sprake zijn van een verminderde eetlust. Ook kunt u door bijvoorbeeld pijn, smaakveranderingen of problemen met het passeren van voeding door het maag-darmkanaal, minder zijn gaan eten. Daarnaast kan het zijn dat u door de ziekte zelf onbedoeld bent afgevallen, omdat het lichaam vaak meer energie nodig heeft bij kanker. Ook een behandeling bij kanker door middel van radiotherapie en/of chemotherapie kan leiden tot voedingsproblemen. Een verminderde smaak, pijnlijke mond of misselijkheid kunnen de oorzaak zijn van een lage voedingsinname.

Door een langdurig te lage voedingsinname zal het lichaam zelf alles doen om aan energie te komen. Hierdoor worden eigen weefsels zoals vet en spieren aangesproken om energie vrij te maken. Dit kan uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies.

Ondervoeding

Bij ondergewicht of onbedoeld gewichtsverlies kan er sprake zijn van ondervoeding. Ondervoeding leidt onder andere tot een verslechtering van de algehele conditie, een verminderde weerstand, een tragere wondgenezing en een langer herstel na ziekte of een operatie.

Dieetbehandeling

Bij ondervoeding is een energie- en eiwitrijke voeding noodzakelijk om de voedingstoestand te verbeteren, door verder gewichtsverlies te voorkomen en indien nodig weer in gewicht aan te komen.
De hoeveelheid energie en eiwit die iemand nodig heeft verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van lengte, gewicht en leeftijd.
Door de ziekte kunt u moeite hebben met eten, aangepaste voeding kan dan mogelijk helpen.

Diëtist

De diëtist is specialist op het gebied van voeding en diëten en kan u begeleiden bij het volgen van een energie- en eiwitrijk dieet, welke is afgestemd op uw voedingsbehoefte.
Ook bij andere voedingsproblemen of wanneer u vragen heeft over voeding bij kanker kunt u terecht bij de diëtist.
Indien u behoefte heeft aan een advies van een diëtist, bespreek dit dan met uw behandelend arts. De arts kan zorgen voor een verwijzing en een afspraak.

Specialismen & afdelingen