Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor overmatige menstruatie, waaronder de Novasure® methode. De Novasure® methode is een moderne manier om overmatige menstruatie te behandelen. Grote voordelen van deze behandeling ten opzichte van andere behandelingen zijn, dat u geen hormonen krijgt toegediend en dat de baarmoeder niet hoeft te worden verwijderd.

Bij hevig menstrueel bloedverlies heeft u last van menstruaties met veel bloedverlies. Soms verliezen vrouwen hierbij  stolsels, daarbij kan de menstruatie erg pijnlijk zijn. Vaak lijdt uw sociale leven eronder.

De behandelingsmethode
Er zijn verschillende behandelingsmethoden voor hevig menstrueel bloedverlies. Uw gynaecoloog heeft deze met u besproken. Deze folder gaat over de NovaSure® methode.

De NovaSure® methode is een manier om hevig menstrueel bloedverlies te behandelen. De NovaSure® methode is geschikt voor vrouwen:

  • met een hevige menstruatie.
  • zonder kinderwens. NovaSure® is alleen geschikt voor vrouwen die niet meer zwanger willen worden! Het baarmoederslijmvlies (waar een bevruchte eicel innestelt) wordt bij de ingreep beschadigd.
  • bij wie geen grote afwijkingen in de baarmoederholte zijn gevonden.

Bij een klinisch onderzoek naar de NovaSure® behandeling,  meldde 91% van de vrouwen dat hun bloedverlies na 1 jaar normaal of minder dan normaal was, en meldde 41% dat ze helemaal niet meer bloedden. Van de behandelde vrouwen zegt 97% tevreden te zijn over het resultaat van de behandeling. Mocht de methode onverhoopt onvoldoende verbetering brengen, dan kan er altijd nog voor een andere behandeloptie worden gekozen.

Waar wordt de NovaSure behandeling uitgevoerd?
De behandeling vindt plaats op het behandelcentrum (route C36).

Voorbereiding thuis
Tijdens en na de NovaSure® ervaart u menstruatieachtige krampen. Wij adviseren u één uur voor het onderzoek een pijnstiller in te nemen, bij voorkeur Paracetamol (twee stuks van 500 mg) en een NSAID. Dit laatste zijn pijnstillers met een ontstekingsremmende werking. Neem bijvoorbeeld twee stuks Aleve (220 of 275 mg) óf twee stuks Naproxen (220 of 275 mg) óf één Ibuprofen (400 mg). Deze pijnstillers zijn te koop bij de apotheek of drogist. Dit vermindert de kramp tijdens en na de behandeling.

De NovaSure® behandeling
De behandeling vindt plaats onder plaatselijke verdoving waarbij de ingreep nagenoeg pijnloos kan worden uitgevoerd. U krijgt deze verdoving in en rondom de baarmoedermond.
Door middel van radiofrequente energie die hitte veroorzaakt, wordt het gehele baarmoederslijmvlies (endometrium) weggebrand. De NovaSure® methode is een veilige manier van behandelen.
Als al het baarmoederslijmvlies is weggebrand, stopt de procedure automatisch. Zo wordt niet te diep gebrand. De baarmoeder wordt opgemeten. Vervolgens zal met een kleine camera in de baarmoeder worden gekeken, waarbij tegelijkertijd ook nog de bovenkant van de baarmoederholte wordt verdoofd. Daarna wordt een buisje met de NovaSure® ingebracht dat zich in de baarmoederholte ontvouwt tot een soort waaier van gaas en daarmee de vorm van de baarmoeder aanneemt.  De waaier wordt heet en hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies weggebrand. Dit duurt minimaal 30 seconden en maximaal 120 seconden. Gemiddeld duurt de ingreep 90 seconden. Daarna wordt de waaier teruggetrokken in het buisje en uit de baarmoeder verwijderd. De gehele ingreep duurt ongeveer 25 minuten.

Na de ingreep
De patiënten kunnen in principe direct na de ingreep weer naar huis, maar mocht het nodig zijn dan is er een aparte ruimte om nog even bij te komen. Gedurende een aantal weken kunt u last hebben van bruine afscheiding. Na tien weken moet de menstruatie sterk verminderd of weg zijn.

Pijnstilling na de ingreep
Na de behandeling kunt u last hebben van buikpijn, vergelijkbaar met hevige menstruatiekramp. Wij adviseren u om zo nodig na de ingreep 3 maal per dag 2 tabletten Paracetamol 500 mg in te nemen. Als dat onvoldoende helpt kunt u 8 uur na de ingreep nogmaals één NSAID nemen. Neem bv Aleve (220 of 275 mg), Naproxen (220 of 275 mg) of Ibuprofen (400 mg).

Als het nodig is kunt u in de dagen erna tot maximaal 3 maal per dag 2 tabletten Paracetamol 500 mg innemen. U kunt dit als het nodig is aanvullen met 3 maal per dag een tablet van een NSAID. Neem bv Aleve (220 of 275 mg), Naproxen (220 of 275 mg) of Ibuprofen (400 mg).

Leefregels voor thuis
Meestal kunt u na 1-2 dagen uw dagelijkse bezigheden alweer hervatten. De eerste twee weken adviseren wij u geen geslachtsgemeenschap te hebben, niet te gaan zwemmen of in bad te gaan en geen tampons te gebruiken. Douchen is wel toegestaan. Houd er met alle activiteiten rekening mee, dat u eerder dan normaal moe kunt zijn.

Anticonceptie na de ingreep
Ondanks dat het baarmoederslijmvlies wordt weggebrand, kan er nog wel een zwangerschap ontstaan. De ingreep is geen anticonceptiemiddel. Een zwangerschap na een NovaSure® procedure is een gevaarlijke situatie, omdat er geen goed baarmoederslijmvlies meer is voor de zwangerschap om in te nestelen. De zwangerschap zal zich dan in het spierweefsel van de baarmoeder nestelen en dit is hier niet geschikt voor. Daarom is het nodig dat u na de ingreep anticonceptie toepast. U kunt dit bespreken met uw gynaecoloog.

Complicaties

  • Gaatje in de baarmoeder
  • Technische onmogelijkheid
  • Infectie

Gaatje in de baarmoeder

Een mogelijke complicatie van de behandeling is het ontstaan van een gaatje (perforatie) in de baarmoeder. Dit is een zeldzame complicatie. De behandeling zal dan niet kunnen doorgaan op dat moment omdat de ingebouwde veiligheid van het apparaat de procedure afbreekt. Omdat de baarmoederwand een spier is die samentrekt, geneest zo’n klein gaatje vanzelf.

Technische onmogelijkheid

Soms lukt het niet om de waaier te ontvouwen in de baarmoeder en kan de procedure daarom niet plaatsvinden.

Infectie
Koorts en toenemende buikpijn kunnen wijzen op een ontsteking van de baarmoederholte en/of de eileiders. Behandeling met antibiotica is dan noodzakelijk. Ook deze complicatie is zeldzaam.

Wanneer neemt u contact op met het ziekenhuis?

  • Hevige buikpijn
  • (Stinkende) groene afscheiding,
  • Temperatuur > 38,5 graden Celcius

Op maandag tot en met vrijdag tussen 09.00 en 16.00 uur belt u met de polikliniek gynaecologie, telefoonnummer 020 – 7557019.

Buiten deze tijden belt u met het algemene nummer van Ziekenhuis Amstelland 020-7557000 en vraagt u naar de dienstdoende gynaecoloog.

Verdere informatie
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Verloskunde/Gynaecologie, 020 – 755 7019. Of overleg uw vragen met uw gynaecoloog.

Specialismen & afdelingen