Chronische discoïde lupus erythematodes (CDLE) is een huidziekte waarbij meestal rode plekken in het gezicht te zien zijn. Deze plekken zijn vaak dik en droog. Vooral vrouwen tussen de 20 en 45 jaar krijgen CDLE.

Hoe krijgt u CDLE?
CDLE is een soort ontsteking van de huid. De cellen in het lichaam, die normaal bijvoorbeeld bacteriën en virussen bestrijden, beschadigen nu bepaalde delen van de huid. Waarom dit gebeurt is nog niet helemaal duidelijk. Aanleg en roken kunnen een rol spelen. Er ontstaan vaak nieuwe plekken als er zonlicht op de huid heeft geschenen. Ook kan zonlicht aanwezige plekken verergeren.

CDLE is een aandoening van de huid. Naast CDLE zijn er andere vormen van lupus erythematodes (LE). Uw arts doet verder onderzoek als dit nodig is.

Hoe ziet CDLE eruit?
Als u CDLE op uw huid heeft, ziet u 1 of meerdere rode, ronde plekken. Als de plekken net ontstaan, zijn ze vaak ook dikker en erg droog. In de loop van de tijd kunnen er littekens ontstaan en worden de plekken meestal dunner. De plekken worden dan vaak witter of juist bruiner van kleur. De plekken zitten op het hoofd en in het gezicht. Bijvoorbeeld op de oren, bovenop het hoofd en de wangen. Maar de plekken kunnen ook op de rest van het lichaam voorkomen.

Als de plekken bovenop het hoofd zitten, kunnen de haren daar verdwijnen. Als er eenmaal kale plekken zijn, zullen de haren hier niet meer terugkeren.

Is CDLE besmettelijk?
Nee, CDLE is niet besmettelijk.

Hoe weet uw arts of u CDLE heeft?
Uw arts kan aan de plekken op de huid zien of u CDLE heeft. Soms wil de arts zeker weten of er geen sprake is van een andere huidaandoening. Dan zal de arts een klein stukje huid afnemen (biopt). Hiervoor wordt uw huid, op de plaats waar het stukje huid wordt weggehaald, verdoofd. Soms wordt bloed geprikt en wordt uw urine onderzocht.

Welke behandelingen van CDLE zijn er?
Meestal krijgt u een corticosteroïdzalf van uw arts. Deze zalf zorgt ervoor dat de ontsteking niet erger wordt. Voor meer informatie hierover zie ook de folder ”Corticosteroïden voor de huid”. Deze kunt u aan uw arts vragen of downloaden via www.huidarts.info
Als deze zalf niet goed werkt, wordt vaak door uw arts corticosteroïd direct in de huid gespoten.

In ernstige gevallen van CDLE worden medicijnen gegeven die u moet slikken. Deze medicijnen verminderen de ontsteking.

Meestal kiest uw arts voor het medicijn hydroxychloroquine of prednison. Als u littekens heeft gekregen door de CDLE, kan een speciale soort make-up deze littekens minder zichtbaar maken.

Is CDLE te genezen of blijft u er altijd last van houden?
Als u CDLE heeft, dan geneest dit meestal niet spontaan. U kunt lang klachten houden. Soms is dezelfde plek steeds actief. Soms ontstaan ook nieuwe plekken. Behandeling kan er gelukkig vaak voor zorgen dat de ontsteking minder wordt. Tijdens de behandeling en ook als de CDLE spontaan over is gegaan, ziet u vaak nog witte of bruine vlekken op uw huid. Dit zijn littekens die niet meer verdwijnen. CDLE kan altijd weer terugkomen.

Wat kunt u zelf doen?

  • Gebruik een crème tegen zonnebrand met een hoge beschermingsfactor (factor 30 of hoger). Denk eraan dat een zonnebrandcrème (ook wel antizonnebrandcrème of zonnemelk genoemd) niet bedoeld is om langer in de zon te kunnen blijven, maar om de huid te beschermen als u in de zon bent. Als u in de zon komt, bescherm uw huid dan door het dragen van kleding met lange mouwen en draag bijvoorbeeld een hoed of pet.
  • Maak geen gebruik van een zonnebank.
  • Stop met roken. Rokers krijgen vaker CDLE en ook de behandeling werkt minder goed.
  • Als u een nieuwe CDLE plek krijgt, behandel deze dan zo snel mogelijk met de corticosteroïdzalf die u van uw arts heeft gekregen. U heeft dan minder kans op het krijgen van littekens.

Meer informatie
Informatie over CDLE kunt u ook vinden op de website van de NVLE:  www.nvle.org

Specialismen & afdelingen