Frenulumplastiek is het verlengen van een te kort toompje tussen voorhuid en eikel. Na de ingreep kan de voorhuid weer soepel over de eikel bewegen. 

Voorbereiding

  • Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt moet u dit van tevoren melden aan de uroloog. De uroloog bepaalt of u met deze medicijnen door mag gaan.
  • U kunt na de ingreep niet zelf deelnemen aan het verkeer. Regel voor u naar het ziekenhuis gaat, dat iemand u na de ingreep op komt halen.

De ingreep
De ingreep vindt plaats op de Polikliniek Urologie onder plaatselijke verdoving. De ingreep wordt door de uroloog in samenwerking met een verpleegkundige uitgevoerd.

In de kleedruimte ontbloot u uw onderlichaam. Hierna neemt u plaats op de behandeltafel.

De penis wordt met jodium schoongemaakt, waarna een kleine hoeveelheid verdoving wordt toegediend. Daarna maakt de uroloog het frenulum los en plaatst enkele hechtingen tussen de voorhuid en de eikel.

Duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.

Na de operatie
Wanneer de verdoving is uitgewerkt kan het gebied van de ingreep gevoelig zijn. Zo nodig kunt u een pijnstiller nemen, zoals paracetamol 500 mg.

Om zwelling en pijn tegen te gaan kan de penis het beste met de eikel omhoog worden gehouden. Dit lukt het beste wanneer u goed steunende onderbroeken draagt (geen boxershorts).

De hechtingen lossen binnen 1 à 2 weken vanzelf op.

Het wordt afgeraden om gemeenschap te hebben totdat de laatste hechting is verdwenen en niet te zwemmen en te sporten direct na de ingreep.

Complicaties

  • Soms ontstaat er na de ingreep een bloeduitstorting op de plaats waar u de injecties heeft gehad.
  • Er kan een nabloeding optreden, die zich kan uiten in een bloederig verband of een bloeduitstorting.
  • Soms ontstaat er een probleem met de wondgenezing, bijvoorbeeld een infectie of abces.
  • Als u een (ochtend) erectie krijgt, dan kan dat pijnlijk zijn. Door de zwelling kan de wond wat gaan bloeden. Na ongeveer vijf minuten is het bloeden meestal gestopt.

Vragen en/of problemen
Bij koorts boven de 38.5 C moet u contact opnemen met de Polikliniek Urologie.

Bij problemen met het genezen van de wond kunt u tot 2 weken na de ingreep contact opnemen met de Polikliniek Urologie. Daarna kunt u uw huisarts te raadplegen.

Specialismen & afdelingen