Door het inspuiten van een bepaalde vloeistof in de spatader, die vervolgens wordt afgedrukt, wordt een reactie in de ader teweeg gebracht. Deze reactie moet ervoor zorgen dat de ader dicht ‘plakt’. Na verloop van tijd is de spatader veranderd in een litteken en nauwelijks meer te zien. Het lijkt dus of hij is ‘weg’gespoten. Er zijn twee soorten foam-sclerotherapie (foam-sclerocompressietherapie en echogeleide foam-sclerocompressietherapie).

Locatie
De behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum, afdeling C 43. U kunt zich op de afgesproken tijd melden.

Voorbereiding

  • U bespreekt van tevoren met uw arts of u dient te stoppen met bloedverdunners.
  • U kunt het beste ruime kleding dragen tijdens de behandeling. Liever geen lange onderbroek.
  • Direct na de behandeling wordt een steunkous aangedaan. Deze krijgt u na de behandeling; u hoeft hiervoor niets te doen.
  • Wij vragen u om op de dag van de behandeling geen zalf of crèmes op uw benen te smeren.

De behandeling
Onder echogeleiding wordt de spatader aangeprikt met een klein naaldje. Vervolgens wordt de sclerosans in de ader gespoten. Dit kan een wat prikkend gevoel geven, doordat het middel de vaatwand irriteert. Als de sclerosans op zijn plek zit, krijgt u direct de steunkous aan. Door de compressie die de steunkous geeft, in combinatie met de werking van de vloeistof, wordt de spatader dichtgedrukt en verkleven de vaatwanden. Dit resulteert in veel gevallen in het volledig optisch verdwijnen van de spatader.

Risico’s en complicaties
Complicaties of ongewenste bijwerkingen treden gelukkig zelden op. In sommige gevallen kunnen de volgende complicaties of bijwerkingen voorkomen:

  • (oppervlakkige) trombose;
  • ontsteking of blauwe plek (hematoom);
  • huidverkleuring;
  • allergische reactie.

Deze reacties zijn in de meeste gevallen van tijdelijke aard.

Na de behandeling
Direct na de behandeling krijgt u een steunkous aan. Deze dient u 3 dagen, dag en nacht, aan te houden. Hierna houdt u de kous nog 2 weken overdag aan. Het pleistertje mag dan ook verwijderd worden.

Een trekkend gevoel in het been kan zo’n 1-2 weken aanhouden. U kunt ook blauwe plekken in het behandelde gebied zien of verhardingen voelen. Dit is normaal en kan enkele weken aanhouden. Voor eventuele napijn kunt u paracetamol nemen.

Als een huidverkleuring is ontstaan na de behandeling, wordt geadviseerd om met uw been uit de zon te blijven zolang de verkleuring aanwezig is. In sommige gevallen kan dit een aantal maanden duren. Ook wordt sporten afgeraden in de eerste 2 weken na de behandeling.

Controle
U krijgt een controleafspraak bij uw arts om het resultaat van de behandeling te bespreken. Dit kan een telefonische afspraak zijn of een afspraak in het ziekenhuis.

Vragen/contact
Als u nog vragen heeft naar aanleiding van deze folder of de behandeling, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de polikliniek Chirurgie via telefoonnummer 020 – 755 7014.

Maakt u zich zorgen? Tijdens kantooruren kunt u bellen met de polikliniek Chirurgie. Buiten kantooruren kunt u contact opnemen met de receptie van Ziekenhuis Amstelland, via telefoonnummer 020 – 755 7000. U wordt dan doorverbonden met de dienstdoende arts.

Specialismen & afdelingen