Uw kind krijgt op dit moment fototherapie. Een ander woord hiervoor is lichtbehandeling. Fototherapie bij pasgeboren kinderen is nodig als ze erg geel worden. Het is een voorzorgsmaatregel om een te hoog bilirubine-gehalte te voorkomen.

Geelzucht
Veel pasgeboren baby’s worden geel in de eerste dagen na de geboorte. De medische naam voor dit verschijnsel is geelzucht (icterus). Geelzucht ontstaat door onrijpheid van de lever, die nog niet in staat is de galkleurstof bilirubine uit te scheiden. Deze galkleurstof wordt gevormd bij de verhoogde afbraak van rode bloedlichaampjes, zoals dat normaal bij iedere pasgeboren baby gebeurt. Het gevolg is dat er meer van deze gele kleurstof in het bloed komt, waardoor de huid een gele kleur krijgt.

Kan geelzucht kwaad?
Meestal gaat geelzucht vanzelf over. Na enkele dagen tot een week rijpt de lever en is deze wel in staat de galkleurstof uit te scheiden. Als de hoeveelheid galkleurstof extreem hoog is, kan dat schade aan de hersenen geven. Om dat te voorkomen, kan fototherapie gestart worden.

Oorzaken
Geelzucht komt bij te vroeg geboren kinderen vaker voor dan bij voldragen baby’s en duurt dan ook langer.

Mogelijke oorzaken van geelzucht zijn:

  • onrijpheid van de lever;
  • verschil van de bloedgroepen van moeder en kind (bloedgroep-antagonisme of resusziekte);
  • een infectie;
  • een grote bloeduitstorting, bijvoorbeeld door een tangverlossing of vacuümextractie;
  • te weinig vocht/voeding in de eerste levensdagen.

Verloop
Soms is het moeilijk om van buitenaf te zien of een kind een te sterke geelzucht heeft. Daarom wordt bloed afgenomen voor onderzoek. Het laboratorium van het ziekenhuis bepaalt het bilirubinegehalte in het bloed. De geelzucht is meestal op de vierde of vijfde dag na de geboorte het sterkst en neemt daarna langzaam af. Bij te vroeg geboren baby’s is geelzucht meestal tussen de vierde tot de zesde dag het hevigst.

Fototherapie
Bij fototherapie wordt uw kind behandeld met speciaal licht. Door fototherapie wordt bilirubine afgebroken en neemt de geelzucht af. Tijdens de behandeling ligt de baby bloot en op de rug in een warme couveuse. Wanneer de baby aan de monitor wordt bewaakt, mag buikligging ook. Zo komt het grootste deel van het lichaam in aanraking met licht.

Ter bescherming van de ogen krijgt uw kind een brilletje op. Onder de baby ligt een biliblanket (lichtmatje) en van bovenaf wordt ook een lamp geplaatst.

Hoe lang een kind fototherapie krijgt, hangt af van het verloop van de geelzucht. De afgebroken bilirubine verlaat het lichaam via de urine en de ontlasting.

Voeding
In principe wordt geadviseerd om tijdens de fototherapie alle voeding per fles te geven, zodat de fototherapie niet gestaakt hoeft te worden en uw baby de benodigde hoeveelheid voeding gegarandeerd binnenkrijgt. Indien u borstvoeding geeft, kunt u kolven en de moedermelk per fles geven. U kunt uw kind in overleg met de verpleging zelf voeden en verzorgen tijdens de fototherapie.

Vragen?
Als u nog vragen heeft over deze folder, dan kan u contact opnemen met de Kindergeneeskunde (08.30 – 16.30), via 020 – 755 6668. Avonds en ‘s nachts kan u het ziekenhuis bereiken via 020 – 755 7000.

Specialismen & afdelingen