Kanker van de vulva is een zeldzame kwaadaardige aandoening van de huid rond de schede. De vulva is de huid rond de schede en bestaat uit de kleine en grote schaamlippen en de clitoris. 

Er bestaan verschillende vormen van kanker van de vulva: 

  • vulvacarcinoom ontstaat uit de huid van de schaamlippen en is de meest voorkomende kanker van de vulva;
  • vulvamelanoom ontstaat uit de pigmentcellen van de huid van de schaamlippen en komt minder vaak voor.

Kanker van de vulva is zeldzaam en komt in Nederland bij ongeveer 200 vrouwen per jaar voor. Het is een ziekte die vooral bij oudere vrouwen ontstaat: de helft van de vrouwen met kanker van de vulva is 74 jaar of ouder.

Klachten

De belangrijkste klacht van vrouwen met kanker van de vulva is jeuk, branderigheid of irritatie en pijn van de schaamlippen, vooral tijdens en na het plassen. Soms is een zwelling voelbaar en treedt er bloedverlies op. Vaak bestaan de jeuk en irritatie (achteraf gezien) al jaren.

Onderzoek

  • Vulvoscopie
  • Biopt

Behandeling

De behandeling is meestal een operatie: daarbij worden de kanker en zo nodig de lymfklieren in een of beide liezen verwijderd. Bij uitzaaiingen in de lymfeklieren wordt vaak ook bestraling en/of chemotherapie geadviseerd. De prognose is meestal goed, afhankelijk van de grootte van de kanker en van eventuele uitzaaiingen.

Specialismen & afdelingen