Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Het respiratoir syncytieel virus (RS-virus) is een besmettelijk virus dat veel voorkomt bij kinderen en volwassenen in de herfst en in de winter.

Er zijn ook andere verkoudheidsvirussen die dezelfde verschijnselen kunnen geven als het RS-virus. Bij volwassenen en oudere kinderen veroorzaakt het RS-virus niet meer dan een flinke verkoudheid of een griepje. Bij een baby kan een bronchiolitis ontstaan. Dit is een ontsteking van de luchtwegen.

Risicogroepen
Bij sommige kinderen kan het RS-virus ernstiger verlopen. Dit zijn baby’s jonger dan zes maanden, kinderen met afweerstoornissen, kinderen die te vroeg geboren zijn, kinderen met een verminderde weerstand en kinderen met hart- of longaandoeningen.

Hoe raak je besmet met het RS-virus
Het RS-virus wordt meestal via hoesten overgebracht. Ook door bijvoorbeeld eerst de neus te snuiten en daarna een kind een aai over de bol te geven, kan het virus overgebracht worden. Handalcohol zorgt ervoor dat het virus niet verder overgebracht kan worden via de handen.

Wat zijn de verschijnselen?
Een besmetting met het RS-virus begint meestal met een gewone verkoudheid, hoesten en soms een piepende ademhaling of koorts. De ziekte kan soms ook ernstiger verlopen. Uw kind is dan ook kortademig en heeft een snelle ademhaling. Het ziet bleek, drinkt slecht en/of spuugt. In het algemeen is het zo dat hoe ouder een kind, hoe wijder de luchtwegen en hoe meer reserves, des te minder last hij/zij heeft van het virus.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De arts stelt op basis van de symptomen vast of uw kind het RS-virus heeft. In het algemeen wordt er geen aanvullend onderzoek gedaan bij uw kind.

Wanneer wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis?
Uw kind wordt opgenomen wanneer uw kind door het RS-virus benauwd is en door de hoestbuien vermoeid raakt. Vaak is de neus verstopt, waardoor eten en drinken ook steeds slechter gaat.

Om te voorkomen dat andere patiënten op de kinderafdeling ook worden besmet, ligt uw kind alleen en gelden er speciale regels. Dit heet geïsoleerde verpleging. U als ouder mag uiteraard ten alle tijden bij uw kind verblijven. Bij de opname krijgt u informatie over de regels die gelden voor geïsoleerde verpleging.

De behandeling in het ziekenhuis
Het belangrijkste is om de neus schoon en vrij te maken, zodat uw kind zo goed mogelijk kan ademhalen. De neus wordt gespoeld met zout water. Ook krijgt uw kind 3 keer per dag neusdruppels (xylometazoline). Dit vermindert de zwelling van de slijmvliezen, waardoor uw kind gemakkelijker kan ademhalen.

Paracetamol wordt gegeven om de koorts te verminderen en meer comfort te bieden aan uw kind. Medicijnen tegen infectie met bacteriën (antibiotica) helpen niet tegen het RS-virus.

Uw kind wordt aangesloten aan een monitor, zodat de hartslag, de ademhaling en het zuurstofgehalte van uw kind kunnen worden gecontroleerd. Dit gebeurt door middel van drie plakkers met draadjes eraan die op de borst worden geplakt en een snoertje waaraan een rood lampje zit dat met een pleister aan het voetje of handje wordt geplakt. Op het moment dat uw kindje het erg benauwd heeft, krijgt het extra zuurstof toegediend. Hiervoor wordt dan een zogenaamde neusbril gebruikt.

Als uw kind erg benauwd is en veel moet hoesten, kan het uitgeput raken. Het heeft dan moeite met het drinken van de fles en kan gaan spugen. Als uw kind te ziek is om (alles) zelf te drinken, krijgt het tijdelijk voeding via een sonde. Een sonde is een slangetje dat door de neus naar de maag loopt.

Meestal geldt dat hoe zieker uw kind is van de infectie, hoe langer het duurt voordat het weer helemaal beter is. Uw kind mag weer naar huis als het voldoende drinkt en geen extra zuurstof nodig heeft. Een ziekenhuisopname duurt gemiddeld 3 tot 7 dagen.

Specialismen & afdelingen