Een maagkuilbreuk kenmerkt zich door een zwelling boven de navel in het midden van de bovenbuik. Deze zwelling hoeft geen klachten te geven en kan soms al wat langer aanwezig zijn. Wanneer deze breuk wel klachten geeft, staan een zeurend en/of branderig gevoel in dat gebied op de voorgrond. Als de zwelling acuut pijnlijk is en niet meer terug te duwen in liggende positie, kan er sprake zijn van beklemming.

Een maagkuilbreuk kan geopereerd worden door een snede te maken ter plaatse van de breuk. Als de breukopening kleiner is dan 2 centimeter, kan deze gesloten worden door het defect met een onoplosbare hechting te sluiten. Pas vanaf een breukpoort groter dan 2 centimeter wordt de buikwand tevens verstevigd met een kunststof matje. Soms kan er voor gekozen worden om deze ingreep via een kijkoperatie uit te voeren. Er worden dan aan de zijkant van de buikholte 3 gaatjes gemaakt, wordt de buikholte opgeblazen met lucht en wordt er een kunststof matje geplaatst over de breukpoort aan de binnenkant van de buikwand. Deze operatie kan meestal in dagverpleging worden uitgevoerd.

Na de operatie is het verstandig om gedurende 6 weken niet heel erg zwaar (> 5 kg) te tillen. Het matje moet namelijk goed aan de buikwand vast kunnen groeien.

Uiteraard kunnen er ook complicaties optreden. Hoewel het risico hierop zeer klein is, kan er een nabloeding, een wondinfectie of na enige tijd een recidief (nieuwe breuk) ontstaan.

Na 6 weken is er nog een controle op de polikliniek.

Specialismen & afdelingen