U bezocht de Spoedeisende hulp vanwege een brandwond.

Leest u deze folder goed door, hij geeft u informatie over het aangebrachte verband en hoe u bij kunt dragen aan een goede wondgenezing.

Waar moet u op letten
Het verband welke de arts bij u heeft aangebracht (Aquacell Burn) mag u zelf niet verwijderen. Doordat de wond de eerst komende 24 uur wondvocht afgeeft vormt het verband een gel. Later gaat het verband indrogen en vastzitten aan uw huid. Hierdoor wordt de wond goed beschermd.

Maak het verband niet los en week het niet met water. Het moet juist vast blijven zitten zodat uw wond daaronder mooi kan genezen.

Indien de Aquacell een droge harde korst heeft gevormd mag het aan de buitenkant worden ingesmeerd met een eenvoudige bodylotion. Hierdoor wordt het verband wat zachter en soepeler.

Na 9 tot 21 dagen zal de huid onder het verband genezen zijn en kan het verband op de polikliniek eenvoudig worden verwijderd. Doe dit niet zelf, de verpleegkundigen van het ziekenhuis zijn hierin bedreven en kunnen in schatten of het verband eventueel langer moet blijven zitten.

Pijnstilling
U kunt, zeker de eerste dagen, veel pijn hebben van een brandwond. U mag hiervoor paracetamol gebruiken. Hiervan kunt u naar behoefte tot maximaal 8 tabletten van 500mg per 24 uur gebruiken.  Als paracetamol alleen niet voldoende is kan de arts een recept voor andere pijnstilling voorschrijven. Bij kinderen geeft u de kinderdosering.

Controle
De tweede dag komt u voor controle nog een keer op de SEH. Er wordt dan gecontroleerd of de Aquacell goed is vastgehecht aan de wond. Indien het verband goed vast zit, laten we deze zitten. Over 4-5 dagen moet u terug komen op de wondpoli. Bij niet goed vast zitten, moet u de dag erna terug komen op de SEH of wondpoli om te kijken of het verband dan wel goed vast zit.

Wanneer moet u contact opnemen

  • Bij koorts
  • Bij ontstekingsverschijnselen zoals een rode wondomgeving, geur en toename van pijn
  • Wanneer u zich zorgen maakt

De Spoedeisende Hulp is zeven dagen per week bereikbaar tussen 8.00 en 22.00 uur op telefoonnummer: 020-755 6560. Tussen 22.00 en 8.00 uur kunt u bij spoedgevallen bellen naar het algemene nummer

020-755 7000. U wordt dan doorverbonden met het dienstdoende avond- of nachthoofd. U kunt dan uw vragen of klachten bespreken.

U kunt met vragen natuurlijk ook altijd contact opnemen met uw huisarts.

Specialismen & afdelingen