Het specialisme verloskunde biedt uitstekende tweedelijnszorg aan zwangere vrouwen, kraamvrouwen en hun pasgeboren baby. Naast goede medische zorg proberen wij ook zoveel mogelijk tegemoet te komen aan wensen en verwachtingen van onze patiënten.

Elke zwangere vrouw wordt gestimuleerd haar persoonlijk bevalplan op te stellen. Wij proberen zoveel mogelijk aan dit plan tegemoet te komen. Wij beschikken over 6 verloskamers, alle uitgerust met de nodige apparatuur om een bevalling zo prettig en veilig mogelijk te laten verlopen. Het is bij ons mogelijk om in bad te bevallen, gebruik te maken van een skippybal, warmwaterzak en baarkruk.
Tevens bieden wij het gebruik van een ruggenprik, Remifentanil. Daarnaast bieden we de mogelijkheid gebruik te maken van lachgas. Wanneer u poliklinisch bevalt en uw 1e lijns verloskundige is hiervoor bevoegd en geschoold dan is gebruikmaking van lachgas ook mogelijk.

Binnen het specialisme Verloskunde (obstetrie) worden patiënten behandeld die klachten of problemen hebben rondom de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. De vrouwen worden begeleid op de polikliniek Verloskunde en op de kraam-/verpleegafdeling Verloskunde.

    Icoon Poliklinische -/klinische bevalling

    Vrouwen kunnen ook zonder medische indicatie met hun eigen, 1e lijns verloskundige in Ziekenhuis Amstelland bevallen. Dit wordt een poliklinische bevalling genoemd.

    Bij een poliklinische bevalling is inbegrepen:

    • Verblijf van max 24 uur in het ziekenhuis met de daarbij behorende verzorging en verpleging. Het ontslag uit het ziekenhuis vindt plaats wanneer uw 1e lijns verloskundige dit verantwoord vindt. (min 2 uur, max 24 uur)
    • Gebruik van een verloskamer
    • De bij een normale bevalling gebruikelijke genees-/verbandmiddelen.

    Aan een poliklinische bevalling zonder medische indicatie zijn kosten verbonden. Informeer bij uw zorgverzekeraar hoeveel de eigen bijdrage is. De rekening van de poliklinische bevalling wordt naar uw huisadres gestuurd.

    Klinische bevalling
    Hoewel een zwangerschap iets natuurlijks is, kan het nodig zijn om medische controles in het ziekenhuis te hebben bij de gynaecoloog of klinisch verloskundige. Er is dan sprake van een medische indicatie. Als u in het ziekenhuis bevalt vanwege medische noodzaak of vanwege (onverhoopte) complicaties tijdens de bevalling, dan is dit een klinische bevalling. Uw bevalling wordt dan begeleid door een klinisch verloskundige, in nauwe samenwerking met de gynaecoloog.

    Voor een klinische bevalling geldt dat de rekeningen die uzelf betreffen direct door het ziekenhuis naar uw zorgverzekeraar worden verstuurd. De rekening voor uw baby, wordt naar uw huisadres gestuurd. Meld uw baby daarom zo snel mogelijk aan bij uw zorgverzekeraar. Zodra het polisnummer bekend is, kunt u de rekening met vermelding van polisnummer terugsturen naar het ziekenhuis.

    Indien u niet verzekerd of in het buitenland verzekerd bent, dient u voorafgaand aan de bevalling een voorschot bij de inschrijfbalie te voldoen.

    Icoon Regelen voor de bevalling en wat neemt u mee?

    Kraamzorg
    Het is belangrijk om u voor de 16e week aan te melden bij een kraamzorginstantie. In deze regio zitten o.a. De Kraamvogel, De Waarden, ZINkraamzorg, TSN, Take Good Care en kraam&co. Afhankelijk van de soort kraamzorg die u heeft geregeld (kraambezoek, 5 of 8 uurszorg) wordt het tijdstip van ontslag in overleg met u vastgesteld.

    Inschrijfformulier (bij poliklinische bevalling): Wij verzoeken u het ingevulde inschrijfformulier, wat u krijgt bij de Polikliniek Gynaecologie, terug te sturen naar de polikliniek.

    Wat neemt u mee

    • Kleding: gemakkelijk zittende kleding om te bevallen (t-shirt of nachthemd), ongeveer 5 (grote) slips, (voedings-)bh, nachtkleding, evt ochtendjas, pantoffels, badslippers, sokken
    • Toiletartikelen: kam/borstel, douchegel, deodorant, tandenborstel en tandpasta
    • Ter ontspanning iets te lezen of muziek.
    • Geldig legitimatiebewijs, geldig verzekeringsbewijs. Fototoestel, mobiele telefoon met oplader.
    • Voor uw baby: 3 rompertjes, 3 truitjes en broekjes of box pakjes, mutsje, sokjes, jasje/vestje en Maxi-Cosi.
    • Voor uw partner: schoon setje ondergoed/(nacht-)kleding en toiletartikelen.

      Waardevolle eigendommen
      Laat waardevolle eigendommen, zoals sieraden en grote hoeveelheden geld, thuis. Het ziekenhuis kan niet aansprakelijk worden gesteld voor vermissing, verlies of beschadiging.

      Icoon CenteringZorg: groepszorg voor zwangeren en partners

      Met CenteringZorg helpen we aanstaande ouders in onze regio op weg met hun baby en verbinden hen met elkaar.

      Goede start maken
      De eerste 1000 levensdagen van een pasgeborene zijn belangrijk voor een goede start van de baby en het gezin. Een bevalling kan heel mooi zijn, maar ook heel zwaar en zelfs traumatisch. Een goede voorbereiding helpt om een goede start te maken. Het programma is mogelijk gemaakt dankzij een tweejarige startsubsidie van ‘Kansrijke Start Amstelland’: een actieprogramma om alle kinderen uit Amstelland en omgeving een goede start te bieden.

      Veel ruimte voor vragen
      Patiënten, die om medische redenen in het ziekenhuis bevallen, hebben vaak veel vragen en zorgen. Zij worden nu standaard uitgenodigd deel te nemen in een centering-groep. De groepsbijeenkomsten (gekoppeld aan de medische controle) bieden veel meer ruimte om alles met elkaar door te nemen. Daarnaast worden natuurlijk ook veel andere onderwerpen besproken die voor aanstaande ouders belangrijk zijn. De ervaring is inmiddels dat de deelnemers ook een bijzondere band met elkaar krijgen.

      Partners welkom!
      Ongeveer elke vijf weken start een nieuwe groep met zwangeren die rond dezelfde maand zijn uitgerekend. U woont dan zeven groepsbijeenkomsten bij, begeleid door onze klinisch verloskundige met een kraamverzorgende als co-begeleider. De groepsbijeenkomsten zijn ’s avonds in de wachtruimte van de polikliniek verloskunde. Uw partner is uiteraard heel welkom om mee te doen. Omdat in Amstelveen veel expats wonen, onder wie veel mensen uit India, wordt zowel Nederlands als Engels gesproken. De voertaal hangt af van de samenstelling van de groep en de wensen van de deelnemers. We hebben alle materialen in zowel Nederland als Engels.

      Icoon Informatieavond bevallen in Ziekenhuis Amstelland

      Regelmatig organiseren wij voor zwangeren (en partners) een informatie avond over bevallen in ziekenhuis Amstelland.

      De avond wordt georganiseerd door 1 van onze gynaecologen, samen met een verpleegkundige. U krijgt informatie over de bevalling en de ziekenhuisopname. Indien de drukte op de afdeling het toelaat, verzorgen wij dan ook een rondleiding op de afdeling en de verloskamers.

      Het bijwonen van de avond is gratis en verplicht u tot niets. Wij vragen u om zich aan te melden via de website voor de bijeenkomst vanaf 28 weken zwangerschap.

      Data: zie aanmeldformulier informatie bevallen Nederlands/register information about giving birth English.

      Locatie: ziekenhuis Amstelland, ontmoetingsruimte

      Tijd: 19:30-21:30 uur.

      Icoon Wanneer belt u het ziekenhuis?
      • Bij twijfel of ongerustheid, bijvoorbeeld bij minder leven voelen, koorts of onverklaarbare pijn in de buik.
      • Als u denkt dat u vruchtwater verliest. Let dan op de kleur van het vruchtwater, degene die u aan de telefoon krijgt zal hiernaar vragen. Als het mogelijk is, probeer dan wat vruchtwater op te vangen.
      • Bij vaginaal bloedverlies.
      • Weeën die om de 4 a 5 minuten komen met een duur van 1 minuut gedurende 1 uur. Bent u zwanger van uw 2e, 3e kindje, bel dan als u regelmatige weeën hebt.

      Als u voor uw zwangerschapscontroles al onder zorg van de gynaecoloog bent en er sprake is van 1 van bovenstaande situaties. Indien u onder zorg bent van een 1e lijns verloskundige, belt u eerst de verloskundige. Indien nodig zal deze dan contact opnemen met het ziekenhuis.

      Icoon Naar het ziekenhuis

      Wanneer u poliklinisch bevalt met uw eigen verloskundige, bepaalt de verloskundige wanneer u naar het ziekenhuis kunt gaan. De verloskundige meldt uw bezoek aan bij de verpleging. Ook overlegt de verloskundige over eventuele bijzonderheden en over het tijdstip waarop zij met u in het ziekenhuis verwacht te arriveren. Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de balie van de afdeling Verloskunde.

      Als u wordt behandeld door een gynaecoloog (klinische bevalling), neemt u contact op met de afdeling Verloskunde (020-7556648), tenzij de gynaecoloog een andere afspraak met u heeft gemaakt. U hoort dan van de verpleegkundige wat u kunt doen.

      Bij aankomst in het ziekenhuis meldt u zich bij de receptie van het ziekenhuis.

      Icoon Als de bevalling anders gaat dan verwacht

      Stuitligging
      Wanneer de baby in stuitligging ligt, kiest u, in overleg met de gynaecoloog, voor een vaginale bevalling of een keizersnede. Een vaginale bevalling bij een stuitligging moet in het ziekenhuis plaatsvinden.

      Vaginale kunstverlossing
      Het kan gebeuren dat er hulp nodig is om de baby geboren te laten worden. Hulp is nodig als de bevalling zo lang duurt, dat de gezondheid van moeder of baby gevaar loopt. De bevalling kan dan bespoedigd worden met behulp van de vacuümpomp. Deze ingreep wordt verricht onder verantwoordelijkheid van de gynaecoloog. Bij een vacuüm verlossing plaatst de arts of klinisch verloskundige een zuignap op het hoofd van de baby. Nadat de zuignap zich heeft vast gezogen op het hoofd van de baby, trekt de arts voorzichtig mee tijdens het persen om de baby geboren te laten worden. Soms drukt de verpleegkundige of verloskundige op uw buik om de kracht van de wee te versterken.

      De baby kan na de vacuümverlossing wat last van het hoofd hebben. Daarvoor kan eventueel een paracetamol zetpil gegeven worden.

      Keizersnede
      Als u van tevoren weet dat uw baby via een keizersnede geboren zal worden, vindt er voor de operatie een intakegesprek plaats op de Polikliniek Anesthesie. Tijdens dit gesprek wordt gevraagd naar uw algehele gezondheid, contactpersonen, medicijngebruik, allergieën en dieet. Ook krijgt u uitleg over de gang van zaken. De dag van de operatie komt u 2 uur van tevoren op de afdeling en volgt de voorbereiding op de operatie.

      Het kan echter ook zijn dat er plotseling besloten wordt tot een keizersnede. Omdat de toestand van moeder en/of baby dat noodzakelijk maakt en er geen andere oplossing is. Er moeten dan in korte tijd veel handelingen worden verricht om u klaar te maken voor de operatie.

      Een keizersnede vindt meestal plaats onder plaatselijke verdoving (ruggenprik). Bij deze vorm van verdoving wordt alleen het onderlichaam verdoofd. U blijft daardoor wakker en u kunt het moment van de geboorte bewust mee maken. Uw partner of 1 begeleider mag met u mee naar de operatiekamer. Soms is het noodzakelijk dat u onder algehele narcose wordt gebracht. U krijgt altijd een blaaskatheter en infuus in.

      Zo mogelijk zal een operatie assistent/verpleegkundige foto’s maken tijdens de keizersnede, als u dit wenst.

      De verpleegkundige van de kraamafdeling gaat mee om uw baby op te vangen. Zij brengt de baby direct na de geboorte naar de opstarttafel, waar de kinderarts klaar staat om de baby te onderzoeken. Als alles goed gaat, wordt de baby zo snel mogelijk bij moeder gebracht.

      De kinderarts bepaalt of de baby naar de kraamafdeling of naar de couveuse afdeling gaat. U blijft op de operatiekamer, waar de wond gesloten wordt. Dit duurt ongeveer 30 minuten. Uw partner gaat dan met de baby mee naar de afdeling. Overdag gaat u na de keizersnede nog naar de uitslaapkamer. ’s Avonds en ’s nachts komt u direct weer op de kraamafdeling als uw toestand stabiel is. U krijgt zo snel mogelijk de gelegenheid uw baby te zien en vast te houden.

      Na verdoving door middel van een ruggenprik zijn uw benen nog enige tijd gevoelloos. Dit is normaal. De dag na de keizersnede gaat u met hulp van de verpleegkundige uit bed en mag u douchen. Afhankelijk van hoe het met u gaat, gaat u in principe de dag na de keizersnede of de 2e dag naar huis.

      Folders:

      Icoon Na de bevalling

      Als u bevallen bent en alles goed is verlopen, proberen wij zoveel mogelijk het “golden hour” te respecteren. Daarna onderzoekt de verloskundige uw baby. Indien u borstvoeding wil gaan geven, helpt de verpleegkundige u met het aanleggen van de baby aan de borst. De baby word niet direct na de geboorte in bad gedaan. Dat is niet noodzakelijk en ook niet wenselijk. Uw baby krijgt een naambandje om en krijgt de door u mee gebrachte kleertjes aan.

      Nadat u wat heeft gedronken en gegeten, helpt de verpleegkundige u met douchen.

      Naar huis
      In overleg met de verloskundige of gynaecoloog wordt afgesproken of u na de bevalling wordt opgenomen op de afdeling Verloskunde of dat u naar huis kunt. Bepalend hiervoor zijn de toestand van moeder of de baby. Het ontslag vindt over het algemeen ’s ochtends tussen 10 en 11 uur plaats.

      Bezoek
      Als u pas bevallen bent, is bezoek na overleg met de verpleegkundige bijna altijd mogelijk tussen 8.00 en 24.00 uur.

      Icoon Couveuse afdeling

      De couveuse afdeling van ziekenhuis Amstelland is onderdeel van de Kinderafdeling en is geschikt om de eerst opvang en verzorging  te verlenen aan kinderen dit geboren worden na een zwangerschap van 32 weken (prematuren). Naast prematuren worden er ook kinderen verzorgd die

      • Weliswaar op tijd geboren zijn maar te licht in gewicht zijn
      • Voor, tijdens of na de bevalling in problemen zijn geraakt
      • Erg geel zijn en fototherapie nodig hebben (“onder de lamp” moeten). Dit kunnen zowel kinderen zijn die in het ziekenhuis geboren zijn, als kinderen die thuis geboren zijn.

      Kinderen die voor de 32e zwangerschapsweek worden geboren en/of kinderen die beademd moeten worden, zullen z.s.m. worden overgeplaatst naar een neonatologie afdeling van een academisch ziekenhuis. De gynaecologen streven ernaar patiënten waarvan men vermoedt dat de bevalling voor de 32e week zal plaats vinden, al voor de bevalling over te plaatsen naar een academisch ziekenhuis.

      Icoon Verplichtingen na de geboorte van uw kind

      Er zijn een aantal verplichtingen waar u aan moet voldoen na de geboorte van uw kind;

      1. Aangifte doen bij de gemeente
      2. Een identiteitsbewijs aanvragen
      3. Kraamzorg inschakelen
      4. Een zorgverzekering afsluiten.

      1. Aangifte bij de gemeente
      U moet uw kind binnen 3 dagen na de geboorte aangeven. Woont u in Amstelveen? Meer informatie

      2. Een identiteitsbewijs aanvragen
      Kinderen hebben een eigen paspoort of identiteitskaart (ID-kaart) nodig als ze naar het buitenland reizen; zij moeten zich kunnen legitimeren. Maar ook als zij zorg nodig hebben in eigen land, er is een identificatieplicht in de zorg. Kijk voor informatie

      3. Aangifte doen bij de zorgverzekeraar
      De rekeningen voor een klinische bevalling worden door het ziekenhuis direct naar uw zorgverzekeraar verstuurd. Dit geldt wanneer het ziekenhuis een contract heeft met uw zorgverzekeraar. Heeft het ziekenhuis dit niet, dan krijgt u de rekening thuisgestuurd en moet u deze zelf doorsturen naar uw zorgverzekering.

      Meld uw kind zo snel mogelijk aan
      De zorgkosten voor een eventuele behandeling/opname van uw kind na de geboorte, komen op naam van uw kind. Deze kosten kunnen hoog zijn. Daarom is het belangrijk dat het kind zo snel mogelijk wordt aangemeld bij uw zorgverzekeraar. Het aanmelden van uw kind wordt namelijk niet automatisch verzorgd en als uw kind niet is aangemeld bij uw zorgverzekeraar, dan komen deze kosten voor eigen rekening. U kunt de aanmelding vaak telefonisch regelen met de zorgverzekeraar. De meeste verzekeraars stellen als voorwaarde dat u uw kind binnen 3-4 maanden na de geboorte aan moet melden. Dan kan de verzekering ingaan op de  geboortedatum. U heeft hiervoor een uittreksel van het geboorteregister nodig.

      Factuur baby
      U ontvangt na de geboorte een factuur voor uw baby. Zodra het polisnummer van de zorgverzekering bekend is, stuurt u de rekening met vermelding van het polisnummer terug naar de debiteurenadministratie van het ziekenhuis. Zij handelen de betaling dan verder af met de zorgverzekeraar