De medische reden om tot een besnijdenis (circumcisie) te besluiten is phimosis. Dit is een vernauwing van de voorhuid van de penis. Bij deze aandoening kan de voorhuid niet meer over de eikel worden teruggeschoven. Klachten die daardoor kunnen optreden zijn bijvoorbeeld moeilijkheden bij het plassen, pijn tijdens de erectie en geslachtsgemeenschap, een ontsteking rond de eikel en dergelijke. Om culturele redenen kan vooral bij kinderen ook tot een besnijdenis worden besloten.

De voorbereiding

De ingreep vindt doorgaans plaats op de behandelkamer van de polikliniek of de afdeling

Dagbehandeling. Bij kinderen wordt de ingreep meestal onder algemene verdoving (narcose) uitgevoerd; bij volwassenen gewoonlijk met een plaatselijke verdoving. Er wordt dan een aantal injecties aan de basis van de penis gegeven. De gehele penis is daarmee tijdens de ingreep verdoofd.

De operatie

Bij de operatie wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel en wordt zowel het binnen- als het buitenblad van de voorhuid grotendeels weggesneden. Daarna wordt de huid met oplosbare hechtingen vastgemaakt dicht bij de rand van de eikel. Door deze ingreep komt de eikel geheel bloot te liggen. Soms kan de chirurg een voorhuidplastiek doen, waarbij de voorhuid wijder wordt gemaakt. De ingreep duurt ongeveer een half uur. Na één tot twee uur raakt de verdoving uitgewerkt en komt het gevoel in de penis weer terug.

Mogelijke complicaties

Geen enkele ingreep is vrij van de kans op complicaties. Zo zijn er ook bij deze operatie de normale risico’s op complicaties van een operatie, zoals nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze weinig voor.

Na de ingreep

Het is verstandig om op de dag van de ingreep wat rustig aan te doen. Enige pijn is te verwachten. Als pijnstillers kunnen paracetamoltabletten worden gebruikt. Deze zijn te koop bij de apotheek of drogist. Soms worden andere pijnstillers voorgeschreven, zoals diclofenac. Het plassen kan de eerste keer een branderig gevoel geven. Dit verdwijnt bij doorplassen. Het verband dat ter bescherming na de ingreep is aangebracht kan verwijderd worden. Kort na de ingreep ziet de penis er gezwollen en blauw/rood uit. Dit verdwijnt in de loop van de week. Het is het beste om de penis omhoog te leggen, richting navel. Er kan gewoon gedoucht worden, maar het is niet verstandig om de eerste week na de ingreep te zwemmen. Op de plaats van de hechtingen ontstaan korstjes die kunnen gaan schrijnen.

Dit kan verminderd worden door na het douchen het wondgebied in te smeren met vaseline. De meeste pijn is na ongeveer een week verdwenen en na ongeveer drie weken is de wond fraai genezen. Het korter zijn van de voorhuid heeft geen invloed op de seksuele beleving. Geslachtsgemeenschap is weer mogelijk als de wond genezen is.

Neemt u contact op met het ziekenhuis (020-755 7000) wanneer:

  • De pijn te erg wordt
  • Er pus of veel bloed uit de wond komt
  • De penis steeds dikker wordt
  • U meer dan 38 °C koorts hebt

Controle

Bij ontslag uit het ziekenhuis krijgt u een afspraak mee voor poliklinische controle. De hechtingen hoeven niet verwijderd te worden. Ze lossen vanzelf op.  

Tot slot

Deze folder werd samengesteld door de Commissie Voorlichting van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde en is aangepast aan ons ziekenhuis. Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag.

Vragen en/of problemen

Als u nog vragen hebt over de operatie dan kunt u ons bellen en om uitleg vragen.

Specialismen & afdelingen