Dit onderzoek is bedoeld om de dunne darm zichtbaar te maken en gebeurt op de MRI (afdeling Radiologie). Bij een MRI worden met behulp van sterke magneetvelden en radiogolven bepaalde signalen in het lichaam opgewekt. Een computer verwerkt vervolgens deze signalen tot een afbeelding die op een beeldscherm bekeken wordt. Die afbeeldingen zien eruit als doorsneden van het lichaam of bepaalde organen.

Voorbereiding
Om het onderzoek succesvol te laten verlopen moet u vanaf vier uur voor het onderzoek plaatsvindt nuchter blijven. Nuchter wil zeggen: niet eten, drinken of roken. Eventuele medicijnen kunt u innemen met een klein beetje water. Vanaf een uur voor het onderzoek moet u 1000 ml contrastmiddel (Mannitol) drinken. Dus ongeveer elke 10 minuten een beker contrastmiddel. Mannitol is een zoetstof en kan soms maag-darmklachten geven, zoals diarree.
Heeft u diabetes dan moet u rekening houden dat u ong. 25 g zoetstof heeft gedronken.

Er mogen geen metalen voorwerpen komen bij de MRI. Meld het als u een pacemaker heeft. En let op voor sieraden, haarspelden, horloge, bril, hoorapparaten, gebitsprothese, etc.

Het onderzoek
U wordt gevraagd op de MRI tafel plaats te nemen. Ter voorbereiding van de MRI krijgt u een injectie met een middel om uw darmen te ontspannen.

De tafel wordt in een verlichte tunnel geschoven, die aan de voor- en achterkant open is. U kunt steeds in contact blijven met de laborant via een microfoontje. Tijdens de MRI hoort u een luid bonkend geluid. Daarom krijgt u oordopjes of koptelefoon. Ook kunt u uw eigen muziek meenemen. Het is belangrijk dat u zo stil en ontspannen mogelijk ligt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Belangrijk
Mocht u zwanger zijn, of denken zwanger te kunnen zijn, meldt u dit dan van te voren  bij uw behandelend arts of de radiodiagnostisch laborant.

U heeft een injectie gekregen om uw darmen te ontspannen. Er is een kleine kans dat u door deze injectie tijdelijk wazig ziet. Het advies is om na het onderzoek niet zelf auto te rijden, of een half uur te wachten tot uw zicht is hersteld.

In verband met de strakke planning van de MRI onderzoeken, verzoeken wij u zich 10 minuten vóór uw afspraaktijd te melden bij de Radiologie. Zie verder de folder “Verklaring patiënt voorafgaand aan MRI-onderzoek”. Aan de ene zijde vindt u de vragenlijst, vult u die a.u.b. thuis in! Aan de andere zijde leest u informatie over het onderzoek.

De uitslag
De behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd, informeert u over de uitslag.

Specialismen & afdelingen