Wanneer u de diagnose MCI (Mild Cognitive Impairment) of dementie gekregen hebt op het  Behandel- en adviescentrum Ouderengeneeskunde leest u dan verder.

Dementie kan invloed hebben op hoe u autorijdt. Bijvoorbeeld omdat het moeilijker wordt om overzicht te houden bij druk verkeer. Of omdat u zich minder goed kunt oriënteren. Dan is het niet altijd meer mogelijk om te blijven autorijden. Met een gevorderde dementie mag je volgens de wet niet meer rijden, met een beginnende dementie of MCI alleen als er een rijtest heeft plaatsgevonden. Wat u zelf kunt doen als u wilt blijven rijden, staat in deze folder. Daarnaast kunt u alle informatie vinden op de site van het CBR.

Rijbewijs behouden

Als uw rijbewijs nog geldig is en u wilt blijven rijden, moet u de diagnose MCI of dementie aan het CBR doorgeven. U doorloopt dan de volgende stappen:

  • U vult een ‘Gezondheidsverklaring’ in en stuurt deze op naar het CBR. In deze verklaring vermeldt u dat er sprake is van een diagnose dementie of MCI. De Gezondheidsverklaring kunt u digitaal verkrijgen via cbr.nl, of op papier via uw gemeente
  • U stuurt een recent onderzoeksrapport van een medisch specialist mee. In dit rapport moet de aard en de ernst van de dementie staan. Het is van belang dat er een ‘CDR-classificatie’ (Clinical Dementia Rating) bij vermeld staat. Soms is er nog een aanvullend onderzoek van een neuroloog of keuringsarts nodig.
  • Het CBR zal u uitnodigen voor een rijtest en beoordelen of u nog mag blijven rijden.

Rijden tijdens de procedure

Als u een gezondheidsverklaring heeft ingevuld en een geldig rijbewijs heeft maar nog niet gekeurd bent, mag u auto blijven rijden tot de keuring. Houd hierbij wel in de gaten of het verstandig is om te rijden. Praat hierover met uw arts. Het kan ook helpen om met familie of vrienden te praten. U kunt dan samen bedenken of het verantwoord is om de weg op te gaan.

Oordeel CBR

Een beoordeling van het CBR kan 2 resultaten hebben: u bent rijgeschikt voor 1 of 3 jaar of u bent niet rijgeschikt. Het kan ook zijn dat u rijgeschikt bent onder voorwaarden. U mag dan rijden, maar moet wel bepaalde aanpassingen doen aan uw auto. U hoort van het CBR welke aanpassingen dit zijn. In sommige situaties heeft dementie te veel negatieve invloed op het rijden. Het CBR oordeelt dan dat u ongeschikt bent om nog langer te rijden. Uw rijbewijs wordt ongeldig verklaard en u kunt geen nieuw rijbewijs aanvragen.

Verlenging rijbewijs

Om uw rijbewijs te verlengen moet u opnieuw een gezondheidsverklaring invullen om een nieuwe verklaring van geschiktheid aan te kunnen vragen. Het is van belang om dit ruim van tevoren (circa 4 maanden) aan te vragen, zodat u deze heeft voordat uw rijbewijs verloopt.

Verzekering

Heeft u de diagnose dementie gekregen en blijft u rijden zonder een gezondheidsverklaring ingevuld te hebben bij het CBR? Of bent u afgekeurd door het CBR en blijft u toch auto rijden? U bent dan niet verzekerd bij schade.