Een biopsie wordt gedaan als er een verdenking van prostaatkanker (kwaadaardig gezwel) bestaat. Indien dit nodig is, bespreekt de uroloog dit vooraf met u, dus niet op het moment dat u een afspraak heeft voor TRUS.

Bij een prostaatbiopsie worden stukjes weefsel uit de prostaat gehaald met een dikke, holle naald. Zo’n stukje weefsel heet een biopt. De biopsie wordt samen gedaan met een echografie.

Voorbereiding
Om infectiegevaar te verminderen, krijgt u een recept voor antibiotica:

  • De avond vóór het onderzoek neemt u 1 tablet.
  • De ochtend van het onderzoek neemt u 1 tablet.
  • De dag na het onderzoek neemt u ’s morgens 1 tablet.

Indien u bloedverdunnende medicijnen gebruikt, moet u dit van tevoren melden aan de uroloog. Deze bespreekt met u of het gebruik van deze medicijnen een aantal dagen voor de biopsie moet stoppen. Deze medicijnen zijn bijvoorbeeld: Ascal, Acenocoumarol, Plavix, Xarelto.

De biopsie is niet pijnloos. Deze kan gevoelig zijn, maar wordt meestal goed verdragen. U kunt ter pijnstilling, een uur voorafgaand aan de ingreep, twee tabletten paracetamol van 500 mg innemen.

Biopsie
Bij de biopsie wordt een aantal stukjes weefsel weggenomen met een naald; er worden als het ware pijpjes weefsel uit de prostaat ‘geschoten’. De uroloog brengt de naald via de echosonde in de prostaat. Afhankelijk van de grootte van de prostaat wordt het aantal biopten bepaald.

Uitslag van het onderzoek
Het duurt meerdere dagen voor het laboratoriumonderzoek van het weefsel klaar is. Voor de uitslag krijgt u een nieuwe afspraak met de uroloog; deze afspraak is meestal tegelijkertijd met uw afspraak voor de biopsie gemaakt.

Nazorg
Na de biopsie mag u direct naar huis. Zelf autorijden of op de fiets naar huis na de biopsie wordt afgeraden. Wij adviseren u om ervoor te zorgen dat iemand u naar huis rijdt. Het is verstandig om de eerste 2 dagen na de biopsie rustig aan te doen en niet te fietsen.

De eerste dagen kan er bloed bij uw urine en ontlasting zitten. Wij adviseren u daarom om extra te drinken.

In het sperma kan nog enkele weken wat bloed zitten. Met name bij de zaadlozing kan bloedverlies langere tijd voorkomen.Als de urine weer helder is, mag u uw bloedverdunnende medicijnen weer innemen. Tenzij de uroloog anders heeft overlegd met u.

Contact opnemen
In de volgende situaties neemt u contact op met de polikliniek Urologie:

  • Bij koorts (temperatuur 38,5°C of hoger) en/of koude rillingen.
  • Als het bloedverlies in de urine of ontlasting langer dan 7 dagen duurt.

Doordeweeks kunt u van 8.30 tot 16.00 uur contact opnemen met de polikliniek Urologie via het volgende telefoonnummer: 020 – 755 7038.

’s Avonds, ’s nachts en in het weekend kunt u contact opnemen met het algemene nummer (020 – 755 7000).

Specialismen & afdelingen