Als er een gaatje (perforatie) in het dunne trommelvlies is ontstaan, is er minder trommelvlies over om geluid op te vangen. Zo ontstaat gehoorverlies. Tevens kan bij een gaatje in het trommelvlies zwem-, bad- of douchewater direct in het middenoor lopen en daar een ontsteking veroorzaken. De reden om een perforatie te laten sluiten, kan dus zowel de klacht van het gehoorverlies zijn als de wens weer zorgeloos te kunnen baden en zwemmen.

Operatietechniek
De kno-arts kan het trommelvlies benaderen via de gehoorgang of achter de oorschelp langs. Met gebruik van een microscoop kan de kno-arts het gat sluiten. Veelal maakt de kno-arts hierbij gebruik van uw eigen weefsel. Dit kan bindweefselvlies (fascie) zijn van een spier boven de oorschelp of kraakbeen uit de oorschelp.

Belangrijk
Het nieuwe trommelvliesje kan niet worden gehecht, maar wordt vastgeplakt. Daarom is het van belang om na de operatie uw neus niet te snuiten, druk verhogende momenten te vermijden en 4 weken niet te sporten. Anders bestaat het risico dat het trommelvlies wordt los geblazen of -geperst.
De slagingskans van de sluiting van het trommelvlies is ongeveer 80%.

Risico’s
Gehoor
Bij elke ooroperatie is er een zeer gering risico op blijvend gehoorverlies door schade aan het slakkenhuis.

Evenwicht
Omdat het evenwichtsorgaan in het operatiegebied ligt, kunnen evenwichtsstoornissen optreden. Meestal verdwijnen deze stoornissen langzaam in de loop van de tijd.

Na de operatie
Dag 1:
In principe gaat u dezelfde dag naar huis, tenzij anders is afgesproken of als u erg duizelig bent. Soms wordt een hoofdverband aangelegd. Het hoofdverband mag de dag na de operatie verwijderd worden; dit kunt u zelf doen. Het is normaal als er nog wat bloed uit het oor lekt na de operatie. Soms krijgt u voor 1 week antibiotica voorgeschreven. Bij pijn mag u 4 keer per dag 1000 mg paracetamol innemen.

Zit er geen gaas in het oor? Dan mag u direct na de operatie starten met druppelen voor 1 week. U krijgt hiervoor een recept mee.

Week 1: Soms zit er een gaas in de gehoorgang en het gehoor is verminderd; u kunt geknars en gebubbel horen. Uw oor mag niet nat worden. Douchen mag wel, maar met een kopje op het oor. Na 1 week mag u het gaas zelf uit het oor halen. Daarna mag u starten met druppelen voor 1 week. U krijgt hiervoor een recept mee.
U mag lopen en fietsen, maar geen dingen doen waarvan u een rood hoofd en druk op het oor krijgt. U mag alles eten en drinken.

Week 4: Na 4 weken mag u weer tillen, vliegen en sporten.

Week 8: Bij uw kno-arts vindt controle met een gehoortest plaats. Dan hoort u ook van de arts of u weer mag zwemmen.

Vragen
Het kan zijn dat u ondanks de uitleg van uw arts nog vragen heeft of dat u meer informatie wilt. Aarzel dan niet contact op te nemen met uw kno-arts en om nadere uitleg te vragen. Aan dat verzoek zal graag worden voldaan.

Deze tekst is tot stand gekomen door de Nederlandse Vereniging voor KNO en Heelkunde van het Hoofd-Halsgebied.

Specialismen & afdelingen