Ziekenhuis Amstelland gebruikt een methode voor pijnbestrijding vóóraf aan de operatie. Dit lijkt misschien vreemd, maar hierdoor bouwt u een basis op voor het bestrijden van de pijn ná de operatie.
Pijn na de operatie
Pijn is een teken van beschadiging van weefsel. Het ‘hoort’ dus bij een operatie, maar wordt per persoon verschillend ervaren.
Waarom is pijnstilling belangrijk?
Goede pijnstilling bevordert uw herstel. De werking van hart, longen en darmen worden gunstig beïnvloed. U heeft meer energie als u minder bezig bent met de pijn. Maar goede pijnstilling is alleen mogelijk als duidelijk is hoeveel pijn u ervaart. Regelmatige pijnmeting is daarom belangrijk.
Hoe wordt de pijn gemeten?
De verpleegkundige vraagt een paar keer per dag of u uw pijn met een cijfer kunt aangeven. Het cijfer ‘0’ houdt in dat u geen pijn heeft en het cijfer ‘10’ is de ergste pijn die u zich kunt voorstellen.
Juist omdat pijn per persoon verschillend ervaren wordt, is het belangrijk dat u zelf steeds goed aangeeft hoeveel pijn u heeft. Als u rust kan de pijn acceptabel zijn, maar soms niet bij doorademen, hoesten of bewegen.
Vormen van pijnstilling
U krijgt van de verpleging op vaste tijden paracetamol en/of een andere pijnstiller aangeboden. Dit als basis voor de pijnstilling. Daarnaast wordt in overleg bekeken op welke manier u eventueel extra pijnstilling krijgt.
Meld op tijd!
Hoe langer u wacht met het melden van pijn, hoe moeilijker het is om deze te bestrijden. We lopen dan achter de feiten aan. Ook is het van belang dat u meldt of de pijnstillers goed of juist niet goed helpen. Wanneer u dit dus tijdig aan de verpleegkundige meldt, kan deze de juiste maatregelen nemen.
Vragen en opmerkingen
Heeft u na het lezen van de folder nog vragen of opmerkingen, aarzel dan niet om dit bij de verpleging aan te geven. Uw commentaar kan helpen bij het tot stand brengen van verbeteringen van de pijnbestrijding.