Het doel van het onderzoek is het afbeelden van het borstweefsel met behulp van röntgenstralen. Op een röntgenfoto zoekt de radioloog naar afwijkende structuren. De borst wordt vanuit verschillende richtingen gefotografeerd.

De borst ligt op de röntgenplaat en wordt met enige druk van een compressor stil en vlak gehouden om de foto zo scherp mogelijk te krijgen. Eerst worden van elke borst twee foto’s gemaakt. Indien nodig wordt aanvullend echo-onderzoek gedaan en/of worden aanvullende foto’s gemaakt. Het gehele onderzoek duurt ongeveer 15-30 minuten.

Na het onderzoek
De beelden worden door de radioloog beoordeeld. Deze geeft de informatie door aan uw behandelend arts, van wie u vervolgens de uitslag krijgt.

Borstprothese
Als u een prothese heeft, meld dit dan vóór het onderzoek aan de röntgenlaborant. Ook met een prothese mag de borst samengedrukt worden en kunt u een mammogram ondergaan.

Zwangerschap
Het is in het algemeen ongewenst dat een röntgenonderzoek wordt uitgevoerd tijdens de eerste 3 maanden van een zwangerschap of wanneer er mogelijk sprake is van een zwangerschap. Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, wilt u dit dan melden aan uw behandelend arts of aan de röntgenlaborant? Er zal overlegd worden welk onderzoek het beste uitgevoerd kan worden of dat het beter is om een nieuwe afspraak te maken.

Bodylotion
Wij verzoeken u op de dag van de mammografie geen bodylotion te gebruiken. Dit bemoeilijkt het maken van foto’s.

Pijnlijke borsten
Als u pijnlijke borsten heeft, helpt het wanneer u ongeveer 1 uur voor het onderzoek twee tabletten paracetamol van 500 mg inneemt (géén aspirine!).

Nog even dit …
Voor u is een bepaalde tijd gereserveerd. Bent u niet in staat de gemaakte afspraak na te komen, geef dit dan tijdig door aan de afdeling.

Bereikbaarheid
Als u na thuiskomst nog vragen heeft of onverwachte problemen krijgt, dan kunt u altijd de onderstaande nummers bellen. Buiten kantooruren neemt u contact op met de receptie van Ziekenhuis Amstelland (telefoonnummer 020 – 755 7000) en vraagt u naar het dienstdoende avond- of nachthoofd.

Specialismen & afdelingen