Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Hepatitis is een ontsteking van de lever. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘hepar’ (lever) en ‘itis’ (ontsteking). Er zijn verschillende soorten hepatitis, omdat een ontsteking van de lever verschillende oorzaken kan hebben. De klachten lijken vaak op elkaar, maar de behandeling is verschillend.

De volgende vormen van hepatitis komen het meeste voor:

 • Hepatitis A
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Deze leverontsteking wordt overgedragen door voedsel en drinkwater dat besmet is. Hepatitis A geneest vanzelf.
 • Hepatitis B
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis B kan een ernstige leverontsteking veroorzaken die vanzelf over kan gaan, maar ook chronisch kan worden. Hepatitis B wordt overgedragen via bloedbloedcontact en via onveilige seks.
 • Hepatitis C
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een virus. Hepatitis C is een ernstige leverontsteking die in de meeste gevallen chronisch is. Hepatitis C wordt overgedragen via bloedbloedcontact.
 • Auto-immuun hepatitis
  Ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door een auto-immuun ziekte. Dit is een ziekte van het afweersysteem. Het lichaam maakt antistoffen tegen eigen levercellen aan, waardoor deze aangevallen worden en beschadigd kunnen raken.
 • Alcoholische hepatitis
  Dit is een leverontsteking die ontstaat door langdurig alcoholgebruik. In eerste instantie veroorzaakt langdurig alcoholgebruik vaak leververvetting. Dit kan op den duur overgaan in hepatitis: alcoholische hepatitis.
 • NASH (= Niet Alcoholische Steatose Hepatitis)
  Dit is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door niet alcoholische leververvetting (steatose). Niet alcoholische leververvetting is een vetstapeling in de lever, die ontstaat door bijvoorbeeld overgewicht, het metabool syndroom of als gevolg van diabetes type 2.

Leververvetting

Hepatitis wordt dus in sommige gevallen voorafgegaan door leververvetting: een vetstapeling in de lever. Wanneer de oorzaak van leververvetting niet weggenomen wordt, kan leververvetting overgaan in hepatitis. Als de oorzaak wel wordt weggenomen, geneest de leververvetting vanzelf. In sommige gevallen kan hepatitis dus voorkomen worden, bijvoorbeeld door te stoppen met alcoholgebruik en/ of een gezond lichaamsgewicht te behouden.

Levercirrose

Hepatitis kan overgaan in levercirrose. Levercirrose is een proces waarbij littekenweefsel gevormd wordt in de lever. De lever raakt hierdoor onherstelbaar beschadigd en kan minder gaan functioneren. De kans dat levercirrose ontstaat, is onder andere afhankelijk van de oorzaak van de hepatitis. Meer informatie hierover vindt u bij de betreffende vorm, elders op deze website. Hier vindt u ook uitgebreide informatie over de klachten en de behandeling van de verschillende vormen van hepatitis.

Specialismen & afdelingen