Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

De urineleider (ureter) is de afvoerende buis tussen de nier en de blaas en is verantwoordelijk voor transport van urine van nier naar blaas. 

Een klein steentje in de urineleider wordt over het algemeen vanzelf uitgeplast. Bij een grotere steen, die waarschijnlijk niet spontaan wordt uitgeplast, kan een ingreep nodig zijn. De steen kan worden vergruisd en/of verwijderd door middel van een operatie.

Niersteenvergruizing (lithotripsie)

Om grotere stenen kwijt te raken was vroeger altijd een operatie nodig waarbij de urinebuis werd geopend. Tegenwoordig is  in veel gevallen ook een niersteenvergruizing mogelijk. Dit gebeurt met een niersteenvergruizer, waarna de stukjes steen vanzelf uitgeplast worden.

Ureteroscopie

Wanneer een behandeling met de niersteenvergruizer geen resultaat heeft gehad of wanneer de niersteenvergruizing voor u niet geschikt lijkt (te grote niersteen, heftige buikpijnaanvallen), kan worden gekozen voor een ureteroscopie (ureter = urineleider en scopie = kijken).

Specialismen & afdelingen