Bij een echografie wordt gebruik gemaakt van geluidsgolven. De huid wordt bij het te onderzoeken orgaan of lichaamsdeel met gel ingesmeerd. Met een transducer wordt over de huid bewogen. De geluidsgolven worden teruggekaatst en opgevangen via dezelfde transducer. De afbeelding die hierdoor ontstaat wordt weergegeven op een beeldscherm.

 

Hieronder volgt een uitleg van de belangrijkste echo-onderzoeken:

Echografie van de bovenbuik
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de lever, galblaas, galwegen, alvleesklier, milt, grote bloedvaten en nieren. Voor dit onderzoek moet u vier uur van te voren nuchter zijn. Dit betekent dat u niet meer mag eten, drinken en roken. Het onderzoek duurt 10 – 15 minuten.

Echografie van de nieren en blaas
Hierbij is het noodzakelijk dat u een volle blaas heeft. U begint anderhalf uur voor het onderzoek met het drinken van minimaal vier glazen vocht (water, thee, koffie enz.). Het laatste glas drinkt u 1 uur voor het onderzoek. U mag niet meer plassen. Het onderzoek duurt 10-15 minuten.

Echografie van de onderbuik
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de blaas, de darm en/of de baarmoeder en eierstokken.

Ook hierbij is het noodzakelijk dat u een volle blaas heeft. U drinkt anderhalf uur van te voren minimaal vier glazen vocht (water, thee, koffie, enz.). Het laatste glas drinkt u 1 uur voor het onderzoek. U mag niet meer plassen. Het onderzoek duurt 10 – 15 minuten.

Echografie van de schildklier
Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Het onderzoek duurt 10 minuten.

Duplex-onderzoek van de bloedvaten
Met duplex-onderzoek kan een vernauwing in de slagader worden aangetoond. Zo’n vernauwing wordt meestal door aderverkalking veroorzaakt. De bloedvaten worden afgebeeld door middel van echografie. De snelheid van de bloedstroom wordt gemeten met behulp van Doppler signalen. Voor dit onderzoek is geen voorbereiding nodig. Het onderzoek duurt 30 minuten.

De uitslag
De arts die het onderzoek aangevraagd heeft, informeert u over de uitslag.

Specialismen & afdelingen