Als bij onderzoek een afwijking in de zaadbal wordt geconstateerd, wordt de zaadbal verwijderd. De operatie wordt orchidectomie genoemd: chirurgische verwijdering van de teelbal. Om de juiste diagnose te stellen is het nodig dat het weggehaalde weefsel microscopisch wordt onderzocht. Soms worden beide zaadballen verwijderd, als er sprake is van een kwaadaardige afwijking in de prostaat.

De testes ofwel zaadballen, zijn ovaal van vorm en ongeveer vier tot vijf centimeter groot. Zij produceren de spermacellen en een groot deel van de mannelijke geslachtshormonen (testosteron). Een zaadbal wordt verwijderd omdat er een vermoeden van zaadbalkanker bestaat. De zaadbal wordt verwijderd via de lies. Er wordt weefsel afgenomen, voor verder onderzoek.

Verdoving
De operatie wordt uitgevoerd onder algehele narcose of via een ruggenprik. De anesthesioloog bespreekt dit met u tijdens het intakegesprek vóór de operatie.

De ingreep
Voor de ingreep wordt de balzak door de verpleegkundige op de verpleegafdeling geschoren. De arts maakt een kleine horizontale snede, net boven de lies. Via deze snede worden de bal en de bijbal verwijderd. De wond wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Duur
De operatie duurt ongeveer een half uur. U kunt meestal de volgende dag weer naar huis.

Wondbehandeling

 • De verbandgazen waarmee de balzak is ingepakt, laat u 24 uur zitten. Hierna kunt u het verband verwijderen en weer douchen. Na 7 dagen is baden en zwemmen weer mogelijk.
 • De hechtingen zijn vaak zelf oplosbaar. Als de hechtingen niet oplosbaar zijn, dan worden deze bij het eerste polibezoek verwijderd.
 • Draagt u na de operatie een strakke onderbroek / zwembroek tot aan het eerste polibezoek (mag uit bij douchen). Hiermee vermindert u de kans op zwelling.

Leefregels voor thuis

 • De eerste vier weken na de ingreep is het verstandig rustig aan te doen. Zelf voelt u het beste wat u wel of niet kunt.
 • Fietsen en zwaar tillen kunt u beter uit stellen tot aan het eerste polibezoek.
 • Wacht vier weken met seksuele gemeenschap.

Mogelijke  complicaties

 • Bijna altijd treedt een zwelling van de balzak op en ontstaat er een blauwe verkleuring van de huid.
 • Soms treedt, meestal binnen 24 uur, een nabloeding op, waardoor de zwelling snel toeneemt.
 • Na enkele dagen kan een infectie optreden, waardoor de pijn plotseling erger wordt.

In de volgende situaties altijd de huisarts of het ziekenhuis bellen:

 • Bij niet te onderdrukken pijn.
 • Bij temperatuur hoger dan 38,5 °C.
 • Als het urineren niet lukt, of u heeft een volle gespannen buik.
 • Bij het ontstaan van een grote zwelling of abnormale roodheid van het operatie gebied.

Controle
Volgens afspraak komt u voor controle op de Polikliniek Urologie bij de uroloog. Dit gesprek vindt gemiddeld 2 weken na de operatie plaats, als de uitslag van het verwijderde weefsel bekend is.

Nabehandeling
De ingreep wordt mogelijk gevolgd door andere behandelingen. De uroloog bespreekt dit met u tijdens de controleafspraak op de polikliniek.

Potentie en vruchtbaarheid
Het verwijderen van een zaadbal hoeft niet te leiden tot vermindering van het libido of tot impotentie. Ook de vruchtbaarheid hoeft niet te verminderen, omdat er nog een zaadbal over is. Bij nabehandelingen als chemotherapie is er wel invloed op de vruchtbaarheid. Als u een kinderwens heeft, kunt u besluiten tot het laten invriezen van zaad.

Vragen en/of problemen
Mocht u na het lezen nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Urologie, telefoonnummer 020– 755 7038.

Specialismen & afdelingen